LIMUN
LIMUN
Latinski naziv: Citrus medica var. limonum.
Engleski naziv: Lemon.
D: Die Zitronatzitrone oder Cedrat.
Fr: Le cédrat.
Egipćani ga nazivaju "kitri", a Hebrejci iz Mojsijeva vremena "hadar".
Grci ga nazivaju "kedromelos" ili u prijevodu, kedrova jabuka.
Regionalni naziv: Limon, citron, citrusliman.
Jedno od voća koje se koristi u potpunosti.
Njegova korica sadrži aromatična ulja koja će obogatiti zrak svojim citrusnim mirisom.
Osvježavajući sok probudit će pak okusne pupoljke dodate li ga u slano ili slatko jelo.
Podrijetlo i opis
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone.
Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije.
Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka.
U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom.
Kod nas u našim prilikama limun razvija vegetacijski rast nekoliko puta tijekom godine.
Limun je suptropska zimzelena voćka, manje drvo, visoko od 3 do 6 metara.
Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju.
Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva.
Limunovi listovi su tamnozeleni i rastu naizmjence na stablu.
Cvjetovi su bijeli i mirisni, imaju pet latica.
Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali općenito nasadi se uzgajaju radi dobivanja plodova.
Cvijet i plod
U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi dva put godišnje.
Proljetna cvatnja iz koje izrastaju najbolji plodovi traje najmanje dva mjeseca. Isto toliko dugo zreli plodovi mogu čekati branje na grani, što dozvoljava neprekidno branje tijekom cijele zime, od studenog pa do travnja ili svibnja.
Druga cvatnja, koja se u komercijalnim nasadima izaziva prisilno, traje u kolovozu i rujnu, a plodovi se počinju brati u svibnju, odmah nakon što se poberu zadnji zimski plodovi.
Kod nas u našim prilikama, limun razvija vegetacijski rast nekoliko puta tijekom godine.
Zato se na stablima limuna često mogu naći istodobno i cvjetovi i plodovi u različitom stupnju razvitka
Energetska vrijednost i nutritivna svojstva:
Energetska vrijednost 100 g svježeg limuna iznosi 29 kcal/121 kJ. Od toga sadrži 9,3% ugljikohidrata, 1,1% proteina i 0,3% masti.
Od minerala u limunu se nalaze kalcij (26 mg što čini 3,25% RDA), željezo (0,6 mg što čini 4,3% RDA), magnezij (8 mg što čini 2,1% RDA), fosfor (16 mg što čini 2,2% RDA), cink (0,06 mg što čini 0,6% RDA), bakar (0,04 mg što čini 4% RDA) i mangan (0,03 mg što čini 1,5% RDA).
Od vitamina limun sadrži vitamin C (53 mg što čini 66%RDA), tiamin (0,04 mg što čini 4% RDA), riboflavin (0,02 mg što čini 1,4% RDA), pantotenska kiselina (0,2 mg što čini 3% RDA), vitamin B6 (0,08 mg što čini 5% RDA).
Od ostalih nutrijenata limun na 100 g sadrži 3 g vlakana i karotenoide - kriptoksantin 20 mcg te lutein i zeaksantin 11 mcg.
Ljekovita svojstva:
Limun je gotovo sinonim za vitamin C. U sezonama gripe i prehlade svakako je dobro učestalije konzumirati limun kako bi doprinijeli jačanju otpornosti našeg organizma.
Osim toga znanstvena istraživanja su ustvrdila da vitamin C doprinosi usporavanju pojave raka debelog crijeva i upalnih stanja kao što je astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis.
Limun ubija tumorske stanice i, prema nekim istraživanjima, može biti učinkovitiji i od kemoterapije. Znanstvenici iz Instituta za zdravlje u Baltimoreu ustanovili su da limun, koji se može i jesti i cijediti, ima najpovoljniji efekt na ciste i tumore.
Osim što je ljekovit, kako kažu, u borbi protiv svih tipova raka učinkovit je i kao antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica, protiv internih parazita, regulira visok krvni tlak i živčane poremećaje te djeluje antidepresivno. Uza sve, limun ne šteti zdravim stanicama u organizmu.
Limun sadrži raznolike i jedinstvene fitonutrijente koji imaju značajna antioksidativna i antibiotička svojstva. Znanstvenici iz US Agricultural Research Service (ARS) utvrdili su da limonoide tijelo apsorbira podjednako kao i vitamin C.
Limonoidi se lako probavljaju i oslobađaju u probavi, a u krvnoj plazmi ostaju do 24 sata, što je puno duže od ostalih sličnih nutrijenata (fenoli iz zelenog čaja i čokolade dostupni su 4-6 sati).
Bioučinkovitost i dužina zadržavanja u krvi objašnjavaju njegova snažna antikancerogena svojstva. Preliminarna ispitivanja iz ARS-a pokazuju da djeluju i na snižavanje kolesterola. Istraživanje provedeno u australskom istraživačkom institutu CSIRO utvrdilo je da limonin može reducirati pojavu raka usta i grla za nevjerojatnih 40-50%.
LIMUN - CVAT
Nutrijenti:
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje konzumaciju citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Prisutni nutrijenti sprečavaju oksidaciju kolesterola i nakupljanje na stjenke arterija, koje može uzrokovati moždani ili srčani udar.
Limun je i izvor dijetalnih vlakana, koji doprinose snižavanju kolesterola, potiču rad debelog crijeva te smanjuju pojavu konstipacije, ublažavaju simptome koji se javljaju kod oboljelih od sindroma iritiranog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju težine.
Iako nam se čini da je zbog jake kiselosti možda neodgovarajući za probavni sustav, ispitivanja pokazuju da otopljen u vodi može vrlo učinkovito ublažiti mučninu, žgaravicu, nadutost, potaknuti rad jetre i crijeva.
Studija objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da su žene koje su redovito pile sok od citrusa reducirale formiranje bubrežnih kamenaca. Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom pospješuje gubitak tjelesne težine te pomaže kod liječenja infekcija grla i bolesti desni.
Limun doprinosi zdravlju i ljepoti kože, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima usporava starenje, doprinosi čistoći kože i eliminiranju mitesera i akni. Limunov sok može pomoći kod blagog uklanjanja mrlja na koži. Učinkovit je u borbi protiv prhuti i ispadanja kose, nakon pranja kose sok od limuna daje kosi sjaj i volumen te lagano posvjetljuje kosu.
Kupovanje i čuvanje:
Kada kupujete limun, imperativ je da provjerite cijeli plod. Pri tom obratite pozornost da kora nije smežurana, bez tamnih mrlja te zelene i bijele plijesni.
Boja zrelog limuna je svijetložute boje, a plod je ovalnog oblika. Kora od limuna treba biti žute boje, no ponekad je zelenkastožute boje i treba biti bez oštećenja, a mogući ožiljci koji nastaju prilikom rasta često će biti pješčane boje i oni ne narušavaju kvalitetu limuna. Kora limuna je gotovo grbave teksture, a što je zreliji to je kora glađa.
Ima više sorti limuna, no obično razlikujemo limun po debljini kore. S tanjom korom su sorte Eureka, Lisabon, Pink, Verna, Villafranca, Yen ben, Yuzu, a s debljom korom sorte Bush i Panderosa.
Limun možete držati tjedan dana na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu ili 2-3 tjedna u hladnjaku.
Ostatak ocijeđenog soka možete u posudi s poklopcem pohraniti u hladnjaku do 5 dana. Limunov sok i koricu možete pohraniti u zamrzivaču na duži rok no neće biti više izvorne kvalitete.
LIMUNADA
Priprema jela s limunom:
Prije upotrebe limunova soka ili korice poželjno je oprati cijele limune te tako ukloniti prljavštinu, bakterije i djelomično pesticide koje možete potpuno izbjegnuti korištenjem limuna iz organskog uzgoja.
Limun se obično koristi za aromatiziranje zbog svog kiselog soka. Od limuna ćete dobiti više soka ako ga zagrijete prije stiskanja ili uvaljate između dlanova obje ruke minutu do dvije, prekrijete kipućom vodom ili držite u mikrovalnoj na najvećoj snazi 30 sekundi. Prepolovite limun po širini, cijedite ga rukom ili korisnije s cjedilom za agrume.
Prilikom cijeđenja soka ne stišćite limun prejako jer bi sok mogao biti gorak. Iako malo ljudi koristi limun za jelo, sam bez ičega, limun je izuzetno svestran. Njegov sok se često koristi za očuvanje boje voća, kad ogulite kruške i banane da ne potamne ili povrće poput krumpira, celera, artičoka. Limunova kora kao i sok koriste se kod pripreme slatkih i slanih jela.
Kriške limuna su popularni dodatak za tople i hladne napitke, a najpoznatiji hladni napitak sa sokom limuna uz dodatak šećera je limunada.
Razne primjene:
Limunove kriške ili četvrtine manjih limuna, tradicionalna su pratnja u serviranju jela od ribe, pa tako kod pržene ribe svojom kiselošću apsorbiraju masnoću koja je ostala u ribi prilikom prženja. Filete orade, brancina tanko rezane ili pak očišćene inćune od kosti možete marinirati u soku od limuna oko 30 minuta, posušiti pa preliti maslinovim uljem. Poslužite na podlozi od rikule s tanko rezanim tvrdim pikantnim sirom i prepečencem.
Marinirana riba u soku limuna poznat je specijalitet s Mediterana, a u Južnoj Americi se jedno od takvih jela zove Ceviche.
Limunom možete marinirati bijelo meso prije termičke obrade ili pak pokapati nakon što je zgotovljeno. Ujedno limun pojačava okus većini drugih namirnica i može se koristiti kao zdrava zamjena za sol, pa ga možete koristiti u juhama, umacima, marinadama, a naročito za mariniranje riba koje čuvate u hladnjaku.
Nekoliko kapi soka u vreloj vodi pomaže vam da se poširana jaja lakše zgrušaju, nekoliko kapi limuna će nekoliko žlica slatkog vrhnja pretvoriti u kiselo.
LIMUN - DETALI
Primjena limuna:
Sok:
U vanjskoj uporabi sokom se liječe tegobe masne kože lica. Sok iz ploda pomiješan s vinom dobro je purgativno sredstvo kod trovanja. Destilirani sok dobro je sedativno sredstvo.
Kandirana kora; Pomaže kod iskašljavanja i osvježava.
Sok od listova limuna; Djelotvoran je protiv grčeva i daje se nakon poroda i kod raznih tegoba uzrokovanih grčevima.
Sjeme limuna; Dobro je sredstvo za liječenje vena te protiv trovanja.
Eterično ulje:
Dobiva se iz kore ploda, a koristi se za smirivanje upale jer je dobar antibiotik. Kontraindikacije nisu poznate.
Tinktura;
200g kore ploda, 1/2 litre 60-postotnog alkohola
Priprema: naribanu koru močiti 30 dana u alkoholu i procijediti. Uporaba: uzimati 3 puta po 10-15 kapi na dan, s čajem ili vodom.
U kulinarstvu:
Citronat od limuna koristi se za izradu kolača. Mora biti zelen, obložen šećerom, proziran, pri rezanju slaninasto - elastičan, bez mrlja i šećernih ubrizaka.
- 1 kg mladog brašnastog krumpira, oko 200 g kuhinjske kamene soli, 300 g glatkog brašna, naribana korica 6 limuna, 120 g parmezana, bijeli papar, 2 žutanjka.
Krumpir skuhati, procijediti te u nega umijesiti ostale sastojke, (osim parmezana) oblikovati njoke te ih skuhati, procijediti i poslužiti posute parmezanom.
Limun daje prekrasan okus slatkim jelima, a koristi se kod pripreme želea, marmelada, mousseva, sorbeta, sladoleda, a svježem će siru dati posebnu aromu i svježinu.
Limun može biti destiliran u alkoholnom piću, a jedno od njih je Limoncello, slatki digestiv koji se služi ohlađen iz zamrzivača.
Koricu limuna možete kandirati, pa koristiti za ukrašavanje kolača i pudinga ili poslužiti uz kavu.
Cijeli limuni mogu biti sačuvani u soli, a puno se koriste u sjevernoj Africi kod priprema jela, marokanske tagines i turšije limuna koje su marokanske poslastice.
Eterična ulja u korici limuna imaju aromatičan okus koji poboljšava okus mnogim jelima pa tako koricu možete naribati, rezati na tanke rezance ili pak rezati trakice limuna s posebnim nožem za te namjene.
Korica se koristi kao začin za umake i kreme od maslaca, mousseve, kekse, kolače i torte. Za blaži okus utrljajte kockice šećera u limunovu koricu tako da upiju ulje pa dodajte kockice šećera u umake, puding i dr.
Koricu limuna možete kandirati, pa koristiti za ukrašavanje kolača i pudinga ili poslužiti uz kavu.
Limun – voće predivnog mirisa, odličan za pripremu hrane i napitaka, ali isto tako vrlo praktičan za kućnu upotrebu!
Ljudi se bave uzgojem limuna preko tisuću godina. To voće se spominje već u desetom stoljeću u arapskim spisima, ali je vjerojatno prvi put uzgojen u Assam-u u Indiji.
Limun je bogat vitaminom C, ima antibakterijska svojstva i smatra se da sadrže antioksidanse i antikancerogene. Njegov sok sastoji se od oko 5% kiseline, što mu omogućuje široku primjenu za razne kućanske poslove. Prisutan je u velikom broju ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje.
Ostale primjene limuna:
Najbolji limuni su oni koji imaju glatku koru i koji su dosta teški s obzirom na svoju veličinu. Uz to trebali bi imati žutu boju bez zelenih mrlja.
Iscjeđivanje limuna; Kako bi dobili najviše soka iz jednog limuna, trebalo bi ga ostaviti da dosegne sobnu temperaturu. Ukoliko trebate iscijediti samo malo soka, probušite stražnju stranu vilicom, istisnite količinu koju trebate, a zatim prekrijte rupe trakom i vratite ga natrag u hladnjak.
Postoji više raznih primjena limuna osim limunade. Evo nekoliko savjeta:
- prolijte sok od limuna na područja od kojih želite mrave držati podalje
- dodajte jednaki omjer limunovog soka u bilo kakav osvježivač zraka, kako bi dobili prirodnu verziju osvježivača zraka
- jednaki omjer vode i limunovog soka u boci za sprej je učinkovito sredstvo za čišćenje kuhinje i kupaonice i također se može primijeniti na zidovima.
- mala količina limunovog soka se može dodati u sredstva na bazi octa, kako bi neutralizirali miris octa
- pola limuna u vašem hladnjaku će neutralizirati neugodne mirise
- iskoristite polovicu limuna kako bi očistili kamenac sa vaših sudopera i umivaonika – isperite temeljito
- pola čaše limuna dodajte u vešmašinu prilikom ciklusa pranja za učinak izbjeljivanja
- žličica limunovog soka dodanog u sredstvo za pranje suđa može pomoći pri razgrađivanji masnih naslaga sa suđa
- mješavina limunovog soka i sode bikarbone može poslužiti kao sredstvo za odštopavanje odvoda
- utrljajte limun u dasku za rezanje, ostavite preko noći i isperite kako bi ju očistili temeljito
- 4 žlice limunovog soka pomiješanog s dvije litre vode može poslužiti kao učinkovito sredstvo za pranje prozora
- limunov sok možete upotrijebiti kao odmaščivač
- ako hoćete izbijeliti kosu, natopite je limunovim sokom i pustite na suncu sat vremena. Budite oprezni ukoliko imate osjetljivu kožu. -
limunov sok pomiješan sa jednom šalicom tople vode služi kao odličan regenerator za kosu. Ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite.
LIMUN
OPREZ sa osjetljivom kožom:
- Mala količina limunovog soka kapnuta na male posjekotine mogu zaustaviti krvarenje i dezinficirati ranu (malo peče). Također je primijenjivo u slučaju svrbeža, uboda insekata i osipa od otrovnih biljaka.
- Utrljajte ruke limunovim sokom kako bi se riješili mirisa ribe
Nevjerojatno je koliko ekološki neprihvatljivih kemijskih sredstava postoje u dućanima, dok praktički priroda daje sve što trebamo i to direktno. Limun je našao primjenu u puno više područja nego što je gore navedeno.
Dalje možete isprobati sami.
Nuspojave:
Nijedan program detoksifikacije ne dolazi bez neugodnih simptoma pa ćete vjerojatno iskusiti razne simptome čišćenja. Važno je da znate da ovi simptomi nisu nuspojave! Oni su u stvari važni pokazatelji da limun dijeta djeluje i da je naš organizam u procesu izbacivanja štetnih toksina.
Duže uzimanje limun-terapije može dovesti do žgaravice ili refluksa kiseline. Također, limunska je kiselina poznata po svojim diuretičkim svojstvima, što znači da ćete češće ići na toalet i morati nadoknaditi gubitak tekućine običnom vodom.
Svaki kronični poremećaj kože može se privremeno pogoršati za vrijeme dijete. Ali, nakon nekoliko dana limun dijete primijetit ćete da vam se stanje kože popravlja i da koža postaje čišća nego ikad.