TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja. [...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom.[...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai) D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN





LIMUN

Latinski naziv: Citrus medica var. limonum.

Engleski naziv: Lemon.

D: Die Zitronatzitrone oder Cedrat.

Fr: Le cédrat.

Egipćani ga nazivaju "kitri", a Hebrejci iz Mojsijeva vremena "hadar".

Grci ga nazivaju "kedromelos" ili u prijevodu, kedrova jabuka.

Regionalni naziv: Limon, citron, citrusliman.

Jedno od voća koje se koristi u potpunosti.

Njegova korica sadrži aromatična ulja koja će obogatiti zrak svojim citrusnim mirisom.

Osvježavajući sok probudit će pak okusne pupoljke dodate li ga u slano ili slatko jelo.

Podrijetlo i opis

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone.

Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije.

Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka.

U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom.

Kod nas u našim prilikama limun razvija vegetacijski rast nekoliko puta tijekom godine.

Limun je suptropska zimzelena voćka, manje drvo, visoko od 3 do 6 metara.

Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju.

Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva.

Limunovi listovi su tamnozeleni i rastu naizmjence na stablu.

Cvjetovi su bijeli i mirisni, imaju pet latica.

Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali općenito nasadi se uzgajaju radi dobivanja plodova.

Cvijet i plod

U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi dva put godišnje.

Proljetna cvatnja iz koje izrastaju najbolji plodovi traje najmanje dva mjeseca. Isto toliko dugo zreli plodovi mogu čekati branje na grani, što dozvoljava neprekidno branje tijekom cijele zime, od studenog pa do travnja ili svibnja.

Druga cvatnja, koja se u komercijalnim nasadima izaziva prisilno, traje u kolovozu i rujnu, a plodovi se počinju brati u svibnju, odmah nakon što se poberu zadnji zimski plodovi.

Kod nas u našim prilikama, limun razvija vegetacijski rast nekoliko puta tijekom godine.

Zato se na stablima limuna često mogu naći istodobno i cvjetovi i plodovi u različitom stupnju razvitka




LIMUN



Energetska vrijednost i nutritivna svojstva:

Energetska vrijednost 100 g svježeg limuna iznosi 29 kcal/121 kJ. Od toga sadrži 9,3% ugljikohidrata, 1,1% proteina i 0,3% masti.

Od minerala u limunu se nalaze kalcij (26 mg što čini 3,25% RDA), željezo (0,6 mg što čini 4,3% RDA), magnezij (8 mg što čini 2,1% RDA), fosfor (16 mg što čini 2,2% RDA), cink (0,06 mg što čini 0,6% RDA), bakar (0,04 mg što čini 4% RDA) i mangan (0,03 mg što čini 1,5% RDA).

Od vitamina limun sadrži vitamin C (53 mg što čini 66%RDA), tiamin (0,04 mg što čini 4% RDA), riboflavin (0,02 mg što čini 1,4% RDA), pantotenska kiselina (0,2 mg što čini 3% RDA), vitamin B6 (0,08 mg što čini 5% RDA).

Od ostalih nutrijenata limun na 100 g sadrži 3 g vlakana i karotenoide - kriptoksantin 20 mcg te lutein i zeaksantin 11 mcg.

Ljekovita svojstva:

Limun je gotovo sinonim za vitamin C. U sezonama gripe i prehlade svakako je dobro učestalije konzumirati limun kako bi doprinijeli jačanju otpornosti našeg organizma.

Osim toga znanstvena istraživanja su ustvrdila da vitamin C doprinosi usporavanju pojave raka debelog crijeva i upalnih stanja kao što je astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Limun ubija tumorske stanice i, prema nekim istraživanjima, može biti učinkovitiji i od kemoterapije. Znanstvenici iz Instituta za zdravlje u Baltimoreu ustanovili su da limun, koji se može i jesti i cijediti, ima najpovoljniji efekt na ciste i tumore.

Osim što je ljekovit, kako kažu, u borbi protiv svih tipova raka učinkovit je i kao antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica, protiv internih parazita, regulira visok krvni tlak i živčane poremećaje te djeluje antidepresivno. Uza sve, limun ne šteti zdravim stanicama u organizmu.

Limun sadrži raznolike i jedinstvene fitonutrijente koji imaju značajna antioksidativna i antibiotička svojstva. Znanstvenici iz US Agricultural Research Service (ARS) utvrdili su da limonoide tijelo apsorbira podjednako kao i vitamin C.

Limonoidi se lako probavljaju i oslobađaju u probavi, a u krvnoj plazmi ostaju do 24 sata, što je puno duže od ostalih sličnih nutrijenata (fenoli iz zelenog čaja i čokolade dostupni su 4-6 sati).

Bioučinkovitost i dužina zadržavanja u krvi objašnjavaju njegova snažna antikancerogena svojstva. Preliminarna ispitivanja iz ARS-a pokazuju da djeluju i na snižavanje kolesterola. Istraživanje provedeno u australskom istraživačkom institutu CSIRO utvrdilo je da limonin može reducirati pojavu raka usta i grla za nevjerojatnih 40-50%.

LIMUN - CVAT



Nutrijenti:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje konzumaciju citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Prisutni nutrijenti sprečavaju oksidaciju kolesterola i nakupljanje na stjenke arterija, koje može uzrokovati moždani ili srčani udar.

Limun je i izvor dijetalnih vlakana, koji doprinose snižavanju kolesterola, potiču rad debelog crijeva te smanjuju pojavu konstipacije, ublažavaju simptome koji se javljaju kod oboljelih od sindroma iritiranog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju težine.

Iako nam se čini da je zbog jake kiselosti možda neodgovarajući za probavni sustav, ispitivanja pokazuju da otopljen u vodi može vrlo učinkovito ublažiti mučninu, žgaravicu, nadutost, potaknuti rad jetre i crijeva.

Studija objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da su žene koje su redovito pile sok od citrusa reducirale formiranje bubrežnih kamenaca. Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom pospješuje gubitak tjelesne težine te pomaže kod liječenja infekcija grla i bolesti desni.

Limun doprinosi zdravlju i ljepoti kože, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima usporava starenje, doprinosi čistoći kože i eliminiranju mitesera i akni. Limunov sok može pomoći kod blagog uklanjanja mrlja na koži. Učinkovit je u borbi protiv prhuti i ispadanja kose, nakon pranja kose sok od limuna daje kosi sjaj i volumen te lagano posvjetljuje kosu.

Kupovanje i čuvanje:

Kada kupujete limun, imperativ je da provjerite cijeli plod. Pri tom obratite pozornost da kora nije smežurana, bez tamnih mrlja te zelene i bijele plijesni.

Boja zrelog limuna je svijetložute boje, a plod je ovalnog oblika. Kora od limuna treba biti žute boje, no ponekad je zelenkastožute boje i treba biti bez oštećenja, a mogući ožiljci koji nastaju prilikom rasta često će biti pješčane boje i oni ne narušavaju kvalitetu limuna. Kora limuna je gotovo grbave teksture, a što je zreliji to je kora glađa.

Ima više sorti limuna, no obično razlikujemo limun po debljini kore. S tanjom korom su sorte Eureka, Lisabon, Pink, Verna, Villafranca, Yen ben, Yuzu, a s debljom korom sorte Bush i Panderosa.

Limun možete držati tjedan dana na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu ili 2-3 tjedna u hladnjaku.

Ostatak ocijeđenog soka možete u posudi s poklopcem pohraniti u hladnjaku do 5 dana. Limunov sok i koricu možete pohraniti u zamrzivaču na duži rok no neće biti više izvorne kvalitete.

LIMUNADA



Priprema jela s limunom:

Prije upotrebe limunova soka ili korice poželjno je oprati cijele limune te tako ukloniti prljavštinu, bakterije i djelomično pesticide koje možete potpuno izbjegnuti korištenjem limuna iz organskog uzgoja.

Limun se obično koristi za aromatiziranje zbog svog kiselog soka. Od limuna ćete dobiti više soka ako ga zagrijete prije stiskanja ili uvaljate između dlanova obje ruke minutu do dvije, prekrijete kipućom vodom ili držite u mikrovalnoj na najvećoj snazi 30 sekundi. Prepolovite limun po širini, cijedite ga rukom ili korisnije s cjedilom za agrume.

Prilikom cijeđenja soka ne stišćite limun prejako jer bi sok mogao biti gorak. Iako malo ljudi koristi limun za jelo, sam bez ičega, limun je izuzetno svestran. Njegov sok se često koristi za očuvanje boje voća, kad ogulite kruške i banane da ne potamne ili povrće poput krumpira, celera, artičoka. Limunova kora kao i sok koriste se kod pripreme slatkih i slanih jela.

Kriške limuna su popularni dodatak za tople i hladne napitke, a najpoznatiji hladni napitak sa sokom limuna uz dodatak šećera je limunada.



Razne primjene:

Limunove kriške ili četvrtine manjih limuna, tradicionalna su pratnja u serviranju jela od ribe, pa tako kod pržene ribe svojom kiselošću apsorbiraju masnoću koja je ostala u ribi prilikom prženja. Filete orade, brancina tanko rezane ili pak očišćene inćune od kosti možete marinirati u soku od limuna oko 30 minuta, posušiti pa preliti maslinovim uljem. Poslužite na podlozi od rikule s tanko rezanim tvrdim pikantnim sirom i prepečencem.

Marinirana riba u soku limuna poznat je specijalitet s Mediterana, a u Južnoj Americi se jedno od takvih jela zove Ceviche.

Limunom možete marinirati bijelo meso prije termičke obrade ili pak pokapati nakon što je zgotovljeno. Ujedno limun pojačava okus većini drugih namirnica i može se koristiti kao zdrava zamjena za sol, pa ga možete koristiti u juhama, umacima, marinadama, a naročito za mariniranje riba koje čuvate u hladnjaku.

Nekoliko kapi soka u vreloj vodi pomaže vam da se poširana jaja lakše zgrušaju, nekoliko kapi limuna će nekoliko žlica slatkog vrhnja pretvoriti u kiselo.

LIMUN - DETALI



Primjena limuna:

Sok:

U vanjskoj uporabi sokom se liječe tegobe masne kože lica. Sok iz ploda pomiješan s vinom dobro je purgativno sredstvo kod trovanja. Destilirani sok dobro je sedativno sredstvo.

Kandirana kora; Pomaže kod iskašljavanja i osvježava.

Sok od listova limuna; Djelotvoran je protiv grčeva i daje se nakon poroda i kod raznih tegoba uzrokovanih grčevima.

Sjeme limuna; Dobro je sredstvo za liječenje vena te protiv trovanja.

Eterično ulje:

Dobiva se iz kore ploda, a koristi se za smirivanje upale jer je dobar antibiotik. Kontraindikacije nisu poznate.

Tinktura;

200g kore ploda, 1/2 litre 60-postotnog alkohola

Priprema: naribanu koru močiti 30 dana u alkoholu i procijediti. Uporaba: uzimati 3 puta po 10-15 kapi na dan, s čajem ili vodom.

U kulinarstvu:

Citronat od limuna koristi se za izradu kolača. Mora biti zelen, obložen šećerom, proziran, pri rezanju slaninasto - elastičan, bez mrlja i šećernih ubrizaka.

- 1 kg mladog brašnastog krumpira, oko 200 g kuhinjske kamene soli, 300 g glatkog brašna, naribana korica 6 limuna, 120 g parmezana, bijeli papar, 2 žutanjka.

Krumpir skuhati, procijediti te u nega umijesiti ostale sastojke, (osim parmezana) oblikovati njoke te ih skuhati, procijediti i poslužiti posute parmezanom.

Limun daje prekrasan okus slatkim jelima, a koristi se kod pripreme želea, marmelada, mousseva, sorbeta, sladoleda, a svježem će siru dati posebnu aromu i svježinu.

Limun može biti destiliran u alkoholnom piću, a jedno od njih je Limoncello, slatki digestiv koji se služi ohlađen iz zamrzivača.

Koricu limuna možete kandirati, pa koristiti za ukrašavanje kolača i pudinga ili poslužiti uz kavu.

Cijeli limuni mogu biti sačuvani u soli, a puno se koriste u sjevernoj Africi kod priprema jela, marokanske tagines i turšije limuna koje su marokanske poslastice.

Eterična ulja u korici limuna imaju aromatičan okus koji poboljšava okus mnogim jelima pa tako koricu možete naribati, rezati na tanke rezance ili pak rezati trakice limuna s posebnim nožem za te namjene.

Korica se koristi kao začin za umake i kreme od maslaca, mousseve, kekse, kolače i torte. Za blaži okus utrljajte kockice šećera u limunovu koricu tako da upiju ulje pa dodajte kockice šećera u umake, puding i dr.

Koricu limuna možete kandirati, pa koristiti za ukrašavanje kolača i pudinga ili poslužiti uz kavu.

Limun – voće predivnog mirisa, odličan za pripremu hrane i napitaka, ali isto tako vrlo praktičan za kućnu upotrebu!

Ljudi se bave uzgojem limuna preko tisuću godina. To voće se spominje već u desetom stoljeću u arapskim spisima, ali je vjerojatno prvi put uzgojen u Assam-u u Indiji.

Limun je bogat vitaminom C, ima antibakterijska svojstva i smatra se da sadrže antioksidanse i antikancerogene. Njegov sok sastoji se od oko 5% kiseline, što mu omogućuje široku primjenu za razne kućanske poslove. Prisutan je u velikom broju ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje.

Ostale primjene limuna:

Najbolji limuni su oni koji imaju glatku koru i koji su dosta teški s obzirom na svoju veličinu. Uz to trebali bi imati žutu boju bez zelenih mrlja.

Iscjeđivanje limuna; Kako bi dobili najviše soka iz jednog limuna, trebalo bi ga ostaviti da dosegne sobnu temperaturu. Ukoliko trebate iscijediti samo malo soka, probušite stražnju stranu vilicom, istisnite količinu koju trebate, a zatim prekrijte rupe trakom i vratite ga natrag u hladnjak.

Postoji više raznih primjena limuna osim limunade. Evo nekoliko savjeta:

- prolijte sok od limuna na područja od kojih želite mrave držati podalje

- dodajte jednaki omjer limunovog soka u bilo kakav osvježivač zraka, kako bi dobili prirodnu verziju osvježivača zraka

- jednaki omjer vode i limunovog soka u boci za sprej je učinkovito sredstvo za čišćenje kuhinje i kupaonice i također se može primijeniti na zidovima.

- mala količina limunovog soka se može dodati u sredstva na bazi octa, kako bi neutralizirali miris octa

- pola limuna u vašem hladnjaku će neutralizirati neugodne mirise

- iskoristite polovicu limuna kako bi očistili kamenac sa vaših sudopera i umivaonika – isperite temeljito

- pola čaše limuna dodajte u vešmašinu prilikom ciklusa pranja za učinak izbjeljivanja

- žličica limunovog soka dodanog u sredstvo za pranje suđa može pomoći pri razgrađivanji masnih naslaga sa suđa

- mješavina limunovog soka i sode bikarbone može poslužiti kao sredstvo za odštopavanje odvoda

- utrljajte limun u dasku za rezanje, ostavite preko noći i isperite kako bi ju očistili temeljito

- 4 žlice limunovog soka pomiješanog s dvije litre vode može poslužiti kao učinkovito sredstvo za pranje prozora

- limunov sok možete upotrijebiti kao odmaščivač

- ako hoćete izbijeliti kosu, natopite je limunovim sokom i pustite na suncu sat vremena. Budite oprezni ukoliko imate osjetljivu kožu. -

limunov sok pomiješan sa jednom šalicom tople vode služi kao odličan regenerator za kosu. Ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite.

LIMUN



OPREZ sa osjetljivom kožom:

- Mala količina limunovog soka kapnuta na male posjekotine mogu zaustaviti krvarenje i dezinficirati ranu (malo peče). Također je primijenjivo u slučaju svrbeža, uboda insekata i osipa od otrovnih biljaka.

- Utrljajte ruke limunovim sokom kako bi se riješili mirisa ribe

Nevjerojatno je koliko ekološki neprihvatljivih kemijskih sredstava postoje u dućanima, dok praktički priroda daje sve što trebamo i to direktno. Limun je našao primjenu u puno više područja nego što je gore navedeno.

Dalje možete isprobati sami.

Nuspojave:

Nijedan program detoksifikacije ne dolazi bez neugodnih simptoma pa ćete vjerojatno iskusiti razne simptome čišćenja. Važno je da znate da ovi simptomi nisu nuspojave! Oni su u stvari važni pokazatelji da limun dijeta djeluje i da je naš organizam u procesu izbacivanja štetnih toksina.

Duže uzimanje limun-terapije može dovesti do žgaravice ili refluksa kiseline. Također, limunska je kiselina poznata po svojim diuretičkim svojstvima, što znači da ćete češće ići na toalet i morati nadoknaditi gubitak tekućine običnom vodom.

Svaki kronični poremećaj kože može se privremeno pogoršati za vrijeme dijete. Ali, nakon nekoliko dana limun dijete primijetit ćete da vam se stanje kože popravlja i da koža postaje čišća nego ikad.

molimo pročitati izjavu