TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj - kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA - ROSA CENTIFOLIA L.





RUŽA

Lat: Rosa centifolia

Eng: Rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)

D: Die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose )

Fr: La rose (le rosier cent-feuilles)

Sinonimi: Rosa gallica ssp. Crepin

Narodni nazivi: crljena rosa, duovska roža, gartroža, majska ruža, mirišljavka, remontanka, roža, rožica, ruža, ruža stolistica, stoperka, šipak.

Imena su još i crvena ruža, francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža.

Opis biljke:

Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. donose u Europu.

Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva.

Prvi puta se spominje u drevnoj Mezopotamiji kada je kralj Sargon I. donio sa svojih osvajanja šipak i ruže.

Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.

Cvijet je ružičasto crvene boje. Srodne vrste se razlikuju po boji cvijeta i veličini listova.

Danas ima oko 7000 vrsta ruža. Najpoznatije su vrtne vrste rosa centifolia, rosa alba, rosa sempervirens.

Cvate od svibnja do kolovoza, blago je aromatičnog mirisa i gorkog i oporog okusa.

Najčešće raste u vrtovima i parkovima.

Sabiremo cvjetne latice u punom cvatu (prije nego se latice počnu otvarati) po lijepom vremenu i brzo sušimo na toplom i zračnom mjestu u sjeni.

Za dobivanje 1 kg ružinog ulja potrebno je 2-3000 kg latica ruža.

Od ružinih latica možemo prirediti sirup, med, ocat, losion, kreme, vodeni ekstrakt, slatko, marmeladu te vodu za grgljanje.

Dok pasja ruža (šipak) ima samo jednu vrstu bodljika, vrtna ruža sa svojih nekoliko stotina vrsta ima dvije različite vrste bodljika; uz veće grublje bodljike posjeduje i izričito male, igličaste i čekinjaste bodljike.

Ružin grm visok je i do 2 metra, neke su vrste drvolikog rasta, s velikim listovima, kojima su perasti listići s donje strane svjetliji, trepavičasti i jednostruko nazubljeni.

Cvjetovi su različite veličine i boje, dok je prvobitna boja ruža bila ružičasta.

Cvjetovi imaju velik broj cvjetnih latica i prašnika.

Vrijeme cvatnje: Svibanj do srpnja, a neke odlike i do kraja kolovoza.

Stanište: ruža potječe iz Perzije, odakle su je Rimljani u starom vijeku donijeli u Europu. Ona se uzgaja u vrtovima, u nekoliko tisuća vrsta pa se broj vrsta ruža cijeni na otprilike sedam tisuća. Ruža voli sunčana i prozračna mjesta, a rastu na različitim vrstama tla, iako im najviše odgovara glinasto tlo. Postoje vrste kojima odgovara rast u sjeni. Kada je o zalijevanju riječ, ruže je potrebno zalijevati većim količinama vode koja će doprijeti u dubinu i na taj način postati dostupna korijenju u dubljim slojevima.

Divlja ruža raste po sunčanim rubovima šuma, po živicama, na pašnjacima nizinskog i brdskog područja, među grmljem, uz ograde. Uspijeva i na kamenjarima, ali je u tom slučaju plod biljke znatno manji. Rasprostranjena je po cijeloj Europi i dijelu Azije gdje vlada umjerena klima.

Suvremene ruže potječu od stalnocvjetajućih ruža koje su zatim hibridizirane. Prve suvremene ruže datiraju iz 1867. godine.

Patuljaste ruže su sve koje su niže od pola metra.

Divlje ruže rastu isključivo u prirodi snažnog rasta i cvatu jednom godišnje.

Starinske ruže cvjetaju jednom ili dva puta u sezoni i vrlo su mirisne.

Grmolike ruže cvatu cijelo ljeto u velikim grmovima a mogu se koristiti i kao pokrivačice tla.

Penjačice koje se često koriste za žive zidove i pregrade.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetne latice (Flores Rosae) u punom cvatu po suhom vremenu.

Miris ruže imao je udjela kod izbora ruže za kraljicu cvijeća.

Okus je blag i lagano steže.



Djelovanje i ljekovite tvari:

Cvjetne latice sadrže eterično ulje, limunsku, jantarovu, jabučnu, vinsku i glausnu kiselinu, tanin, nikotinamid, pektin, vosak, mast i šećer, vitamine C, B, E, K itd. Ružino ulje koje dobivamo iz ružinih latica sadrži parafin, geraniol, nerol, eugenol, citronelol, heneikozan, nonadekan, pentozane i još čitav niz pobliže neimenovanih mirisnih i djelotvornih tvari.

Ime ruže, kod nas izaziva istinski uzdah jer nas podsjeća na kraljicu cvjetova, ljubav, uspomene, a skoro nikad na lijek.

Danas, za razliku od prošlih vremena u kojima je bila cijenjeni lijek, oficijelna medicina ju ne priznaje - ne rabi.

U pučkoj meidicini danas, najveću primjenu ima u kozmetici za njegu kože lica i tijela, te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice, a u liječenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, živce, jetru i maternicu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lijek.

Listove ruže rabimo kao sredstvo koje ima snagu izvlačenja, posebno kod gnojnih čireva na koje stavljamo zgnječene listove ruže i previjemo, kod suznih očiju stavljamo također svježe ubrane i oprane listove na bolesne oči.

Ljekovite kupke sa laticama ruže (može i sa uljem od ruža), predstavljaju pravi lijek za reumatske bolesnike.

Ružino vino kojeg dobijemo tako da kuhamo latice ruže u vinu liječi i osvježava umorno tijelo, smiruje bolove u čmaru i maternici, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte, a u obliku obloga kojih stavljamo na glavu liječi glavobolju, a ako ih stavimo na oči tada liječi titranje pred očima, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjujemo oteklinu.

Ljekovito djelovanje: ruža je kao ljekovita biljka u srednjem vijeku uživala veliki ugled i najznačajniji autori jako su se zalagali za ružu kao ljekovitu biljku.

Međutim, primjena ruže u ljekovite svrhe ipak je pala u zaborav, a nije je priznala ni moderna medicina.

U kozmetici, međutim, ružino ulje igra veliku ulogu te je proizvodnja ulja u nekim zemljama, kao npr. u Turskoj, Bugarskoj, Francuskoj i Njemačkoj dosta proširena.

Za proizvodnju 1 kg ružina ulja potrebno je 2300 do 3000 kg latica ruže kao sirovine.

Vrlo je omiljena upotreba ružinih cvjetova u pučkoj medicini.




RUŽA - DETALJI



Primjena:

U pučkoj medicini ruža je i lijek za jetru i crijeva, a njezina vodica je tisućljetni lijek za ljepotu ženskog lica te za spriječavanje stvaranja prhuti, mitesera, akni i bora.

Eterično ulje ruže (često se patvori a prepoznat ćemo ga po tome što se ulje ruže kristalizira na niskoj temperaturi) rabimo u aromaterapiji kod liječenja anksioznosti, depresije, loših osjećaja, potištenosti, melankolije itd.

Izrazito je jakog antibakterijskog i antifungocidnog (protugljivičnog) djelovanja, a posebno se danas rabi u skupoj kozmetici kao anti age - protiv starenja kože te je prikladan za liječenje i kozmetičke tretmane.

Plod je vrlo bogat izvor vitamina i minerala, pogotovo vitamina A, C i E, flavonoida i drugih bio-aktivnih spojeva, izvor esencijalnih masnih kiselina.

Prema znanstvenim istraživanjima plod, preporučuje se kao hrana koja je sposobna smanjiti pojavu raka, a također i kao sredstvo za zaustavljanje rasta tumora.

Rak je po definiciji posljedica nekontrolirane i u tom trenutku nepotrebne diobe stanica koje stvaraju mutacije. Sve to je uzrokovano kroničnim nedostatkom unosa B17-ice, koji se nalazi u nizu koštica voća obitelji ruže, sušenom voću, travama bogatim nitriloksidima kao i u prosnom i lanenom kruhu, te mesu divljači koja to sve konzumira.

Ljekovito djelovanje:

Latice ruže za unutarnju i vanjsku primjenu koriste se u liječenju:

- kože (i to sa ružinim uljem - raznih ekcema, kod crvenog vjetra, kod osjetljive, stare i suhe kože, opeklina itd)

- srca (srčani tonik za jačanje, staračko srce, slabo srce)

- jetre (pročišćavanje, žutice, detoksikacije jetre)

- krvi (pročišćavanje), krvarenja (homeostatik)

- pluća (svih prsnih bolesti, za jačanje pluća kod rekonvalescenta, starijih osoba, tuberkuloze, raznog krvarenja pluća)

- kod nesvjestice, melankolije

- prejake - obilne menstruacije (adstrigentno djelovanje), vaginitisa, kao vaginalni tuš kod ženskih bolesti (bijelog pranja, jakog krvarenja)

- glavobolje, vrtoglavice

- prehlade (za znojenje)

- začepljenog nosa

- proljeva - dizenterije (antidiaroik)

- crijeva (poremećaj u crijevnoj flori - odnos bakterija vrenja i truljenje - uravnotežuje i obnavlja)

- usne šupljine (afte, gljivice), grlobolje

- gihta, faringitisa, bleferitisa

- bolesti očiju (ispiranje, konjuktivitis, raznih iritacija oka itd)

- želite li se osjećati bolje pomirišite ružu u cvatu

Miris je najizravnije osjetilo. Kod ostalih osjetila prvo morate procesuirati informaciju, no miris odmah dolazi do mozga mijenjajući osjećaje i budeći uspomene, ništa vam ne može brže vratiti osmijeh na lice od mirisa ruže u cvatu, svježe pečenog kolača ili netom pokošene trave. Ugodni mirisi, tvrde znanstvenici, mogu u trenutku oraspoložiti svakoga.

Ruža ima miris koji budi osjećaj ljubavi i suosjećanja. Koristite ga onda kada želite privući ljubav u svoj život i kad se želite osjećati dobro radi vas samih. Idealni je lijek za slomljeno srce. Stavite nekoliko kapi na zapešće ili ih pomiješajte s temeljnim uljem (poput maslinovog ili nekog drugog) i masirajte kožu po tijelu.



RUŽA



Kulturno značenje:

Koje god cvijeće nekome poklonite (npr. tulipane, potočnice, sunovrate) nitko neće previše pažnje obraćati na boju niti na vrstu cvijeća koju je dobio, ali poklonite li krizanteme ili ruže nekome, poklon će se detaljno analizirati.

Bijele ruže simboliziraju platonsku ljubav, nevinost, čistoću, tajnovitost. Označava čiste duhovne osjećaje. Kao poklon, najčešće su u odnosu majke i kćeri. Slična je ljubičastoj ruži koja predstavlja zaštitu, tj. očinsku/majčinsku ljubav. Također nam govori «Ja sam te vrijedan!».

Crvene ruže označuju iskren znak ljubavi, požude i romantike. Tamno-crvena ruža je znak stidljivosti, što nam može puno reći o osobi koja nam ju je poklonila. Ona je omiljeni cvijet božice Venere jer označava snažne osjećaje. Crvena i bijela ruža stvaraju zajedništvo.

Žuta ruža generalno označava ljubav koja umire ili platonsku ljubav. U germanskoj kulturi označava ljubomoru i nevjeru. (buket crvenih s jednom žutom je vrlo specifična poruka)

Narančaste ruže govore primatelju o tjelesnoj strasti, nešto rečeno sub rosa (pod ružom) je tajna.

Plava ruža je znak zaborava i tajnovitosti, a zelena vječnosti, mira i spokoja.

Prema legendi, crvena ruža nastala je tako što se Venera (po kojoj je nazvan i planet zaštitnik znaka Bika) ubola na trn bijele ruže, a njena ju je krv učinila crvenom. Ruža je simbol ljubavi, a pripadnici Bika posebno je gaje prema životnim zadovoljstvima.

RUŽA



Kozmetika na bazi ružinog ulja:

Dragocjeno ulje ruže sadrži osam puta više vitamina C od naranče. Osim vitamina C, ružino ulje sadrži i vitamin A (potiče stvaranje retinola i kolagena), vitamin E te esencijalne masne kiseline poput omega 3 i omega 6 koji posvjetljuju mrlje od sunca i hrane kožu. Zato je ruža omiljeni sastojak, između ostalog, preparata za zrelu kožu.

Osim vitamina C koji potiče proizvodnju kolagena, ruža sadrži i polifenole, jake antioksidanse koji sprječavaju nastanak bora, a flavonoidi iz ulja ruže štite kožu od slobodnih radikala, ružino ulje jača elastičnost kože, a može se koristiti u njezi svih tipova kože.

Također, s obzirom da se ulje ruže dobiva hladnim prešanjem, svi korisni vitamini ostaju netaknuti.

Maska za lice od ružina ulja i meda:

Pomladite i obnovite svoju kožu. Slatko bademovo ulje, koje je lagano i lako se upija omekšava i hrani kožu. Med kao prirodni ovlaživač, hidratizira kožu, ostavljajući čak i umornu kožu mekanom.

2 čajne žlice meda, 2 čajne žlice bademovog ulja (Bademovo ulje rafinirano), 5 kapi esencijalnog ružinog ulja, 1 kap ulja vitamina E.

Priprema i upotreba: Pomiješajte med, bademovo ulje i esencijalno ružino ulje. Umasirajte na očišćeno lice i vrat sa vrhovima prstiju. Ostavite 15 minuta, pa isperite sa mlakom vodom. Nježno obrišite kožu, koja je sada svježa i mekana.

Losion od ruža za noćnu njegu:

600 ml bademovog ulja, 480 ml ružine vodice u koju ste dodali 30 grama osušenih ružinih latica. Latice ostavite 3 dana da se namaču, a zatim ih procijedite i maknite. 100 g pčelinjeg voska po želji esencija ruže.

Priprema: Stavite ulje i vosak u posudu koju grijete unutar posude sa kipućom vodom ili na pari. Grijte sve dok se vosak ne rastopi, a tada maknite posudu s vatre. Polako dodajte ružinu vodicu, uz miješanje, sve dok se smjesa ne ohladi. Sada možete dodati i kap esencije ruže ako želite. Miješajte kremasti losion sve dok se ne ohladi, ulijte u bočicu i pospremite za kasniju upotrebu.

Upotreba: Ovaj losion je izvrsna krema od ruže, s kojom možete očistiti nečistoću i šminku sa lica. Jednostavno nanesite na kožu sa čistim prstima, pa zatim skinite sa maramicom ili vatom. Nakon toga možete u svaku ruku staviti čajnu žlicu kukuruznog brašna i utrljati u lice i ruke. Prvo isperite sa toplom, a zatim sa hladnom vodom. Natapkajte tanak sloj kreme na kožu za noćnu njegu.

Bademovo ulje i ružina vodica, kao što znamo, su izvrsna hidratantna sredstva za normalnu, suhu, te osjetljivu kožu. Kukuruzno brašno su "zrnca ljepote" koja stimuliraju tkivo.

Savjet: Kad sami radite kozmetičke pripravke, koristite staklenu ili keramičku posudu. Neki eksperti preporučaju posude od nehrđajućeg čelika, ali oni mogu ispuštati teške metale u smjesu koju pripremate. Nemetal je bolji za biljne pripravke.

Primjena u pučkoj medicini:

Upotreba: iz osušenih cvjetnih latica priprema se djelotvoran čajni oparak (1 puna čajna žlica na 1 šalicu) koji se preporuča za čišćenje krvi, a djelovanje mu se povisuje dodatkom meda.

Čaj od cvjetnih latica lagano otvara pa se pije kod žutice, prekomjerne menstruacije, nesvjestice, vrtoglavice i glavobolje.

Ljekovitost ruže nije manja kao sredstvo za jačanje srca i živaca, pa se i ovdje preporuča čaj od latica ruže uz dodatak meda.

Uvarak ružinih cvjetova u vinu, procijeđen i uziman u gutljajima, osvježuje umorno tijelo, a ublažuje i bolove čmara i maternice. To tzv. "ružino vino" kao sredstvo za ispiranje usta liječi zubobolju, kao hladan oblog stavljen na glavu liječi glavobolju, a položen na oči liječi titranje pred očima.

Za bolove u uhu kaplje se topli pripravak u oboljelo uho.

Ako se ružino ulje pomiješa sa sirovim kravljim mlijekom i s pola žumanjca, pa stavi na oči u obliku obloga, pomaže u liječenju upaljenih očiju ili kod bolova u oku nastalih udarcem u oko.

Ružino ulje ili ružina voda omiljeni su dodatak kupeljima.

Oblozi od ružine vode, koja se dobiva tako da se nekoliko kapi ružina ulja pomiješa s malo vinske žeste i to spremi u malu bočicu, umirujuće su sredstvo za živce i srce.

Kod vrbanca stavljaju se suhi oblozi od ružinih latica.

Kod oboljenja usne šupljine preporuča se ispiranje usta uvarkom ružinih latica.



RUŽA - ČAJ OD LATICA



Način primjene i doziranje:

Čaj:

S 2dl kipuće vode prelijte 1 jušnu žlicu suhih latica ruže, poklopite, pustite da odstoji pola sata i procijedite. Zasladite medom po želji i pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Ružin sirup:

U posudu se stave latice od najmanje 50 do 60 ruža i na to se nalije prokuhana i ohlađena voda u koju se prije toga stavi 2 puta na vrh noža vinske ili limunske kiseline. Nakon što je navedeni pripravak stajao 48 do 60 sati, procijedi se kroz lanenu krpu.

Tako dobivena tekućina se vagne te joj se lagano primiješa ista količina šećera, odnosno, još bolje meda. Dobiveni sirup napuni se u boce i sterilizira, te služi kao napitak za jačanje srca.

Ružin sirup za jačanje srca:

50-60 ruža, vinska kiselina, šećer ili med, voda. Da bi dobili potrebnu količinu vode najprije latice ruže stavimo u lonac, malo potisnemo i prelijemo vodom tako da ih voda prekrije. Zatim procijedimo i vodu stavimo prah limunske kiseline u količini 2 čajne žličice i stavimo da voda prokuha. Kad se voda ohladila prelijemo cvjetne latice i pustimo da odstoji 3 dana.

Procijedimo, na 1 litru otprilike 1kg šećera ili meda. Pospremimo u staklenke i steriliziramo u pećnici na temperaturi od 70 stupnjeva. Sirup je izuzetan, a možete ga i zamrznuti. Uzimamo 2-3 žlice dnevno s malo čaja, vode ili soka.

Ružin med za jačanje:

100 g cvjetova, 600 g 50% alkohola, 1/2kg meda.

Cvjetne latice ruže sameljemo i prelijemo sa 50 g alkohola, a nakon 3 sata sa još 550 g alkohola. Pustimo da odstoji 5 dana na toplom mjestu i svaki dan bocu promućkamo. Procijedimo, te gusti ostatak pomiješamo sa medom. Uzimamo 2-3 žlice sa malo vode ili čaja.

Ukusne-probajte

Ruža je gastronomski delikates u Kitou, glavnom gradu Ekvadora, gdje brojni turisti ne propuštaju priliku da probaju "umetnička djela" od latica organski uzgojenih ruža.

"Ruže za jelo??? Možemo ih jesti?"

Ekvadorske ruže nisu samo blagodet za oko i nos, niti "poruka" kojom se nekome šalju osjećaji, već su i ukusna gastronomska đakonija.

RUŽA



Napomena

Rabimo isključivo samo vrtno uzgojene ruže za koje znamo da nisu prskane štetnim tvarima - kemikalijama.

Uporabu latica ruža kao i ulja ruže ne bi smjele uzimati osobe sa akutnim komplikacijama žuči ili one sa žučnim kamencima, slabog želuca i čira na želucu, te slabe jetre.

Također se ne preporučuje uzimanje u bilo kojem obliku kod trudnoće

molimo pročitati izjavu