JASEN
JASEN CRNI
Latinski: Fraxinus Ornus L.
Engleski: Manna Ash, South European Flowering Ash
Njemački: Die Manna-Esche, Blumen-Esche, Schmuck-Esch
Francuski: Le Frene a fleurs, Orne, Frene a manne, Frene orne, Orne d'Europe
Crnom jasenu latinsko je ime Fraxinus ornus L. var. Rotundifolia, dolazi iz obitelji masline, a ljekarsko mu je ime – Manna fraxinus ornus.
U narodu je još poznat i kao mali jasen.
Opis
Crni jasen (lat. Fraxinus ornus) je vrsta jasena koja obitava od južne Europe do jugozapadne Azije.
Drugo ime za crni jasen je i mali jasen. Poznato je da je još 1913. godine u okolici Šibenika i Trogira sakupljana manna iz crnog jasena, koja se izvozila u svijet i to prema zapisima, oko 140 bačava.
Stanište mu se proteže od mora do duboko kontinentalnih predjela, najčešće nastanuje jasenove i crnikine šume. Njegova staništa su suha. Može živjeti na područjima i do 1200 metara nadmorske visine. Često se uzgaja kao ukrasno drvo.
Opis
Crni jasen je raste u obliku bjelogoričnog drveta. Korijen mu je dosta razgranat i plitak. Visina stabla se najčešće kreće oko 8 metara, ali može narasti i do čak dvadesetak metara. Promjer stabla je oko 1 metar. Kora je tanka, sive boje, a u starosti pri dnu donekle ispuca. Pupoljci su blijedo ružičasto-smeđe do sivkasto-smeđe boje.
Na ograncima su smješteni neparno-perasti listovi dugi 20-30 centimetara, izgrađeni od 5 do 9 jajolikih ili elipsastih listića čiji je rub pilasto nazubljen. Cvijetovi jasena su skupljeni u metličaste cvatove duge do dvadesetak centimetara, te jako neugodno mirišu. Kremaste su boje. Plodovi dozrijevaju u rujnu. To su oko tri centimetra duge smeđe ahenije.
Crni jasen cvjeta početkom svibnja. Cvjetanje i listanje odvija se istodobno.
Korisnost:
Koristan je i za liječenje raznih rana i ozljeda kože te kao sredstvo koje uspješno odbija insekte.
Suha kora njegova drva ima antiinflamatorno, antimikrobno, antioksidativno, antiparazitsko, antihelmetičko, antiviralno djelovanje te se rabi kod:
-upalnih stanja ili infekcija mokraćnih organa ili puta – kanala (infekcije bubrega, mjehura, mokraćnih kanala, pijeska u mjehuru, kamenaca itd.),
-plućnih tegoba (kašlja, dječjeg kašlja, bronhitisa, katara itd.),
-tegoba s crijevima (crijevnih parazita – ameba, glista, trakavice, konstipacija – zatvor naročito kod djece, nadutosti, grčeva crijeva sa bolovima, itd.), tegoba s hemoroidima i venama (ispiranje vena čajem, oblozi za vene, mast od kore za vene, kao i pijenje čaja te ispiranje hemoroida, mast za liječenje hemoroida itd.),
-edema ili vodenih bolesti, imunomodulator kod poremećaja imunološkog sustava, za liječenje raznih rana i ozljeda kože te kao sredstvo koje uspješno odbija insekte.
Sok jasena crnog – manna (Manna – mana, manna Cannellata – naziv po hebrejskoj riječi man – u prijevodu – dar s neba, ima poseban miris te slatki okus, dobiva se vodoravnim zarezivanja kore stabla ili grane jasena crnog (8-10 godina starog stabla – kolovoz i rujan) iz kojeg kapa svjetlosmeđi sok koji se na zraku suši i kristalizira, topiv je u vodi u omjeru: 1 dio manne i 6 dijelova vode, sadrži manitola ili manna šećer te fluorescentni sastojak fraxin – aglukon fraksetin (zelena boja) itd.
Rabi se kao: dobar dječji laksativ ili purgativ (kod zatvora ili poremećaje rada crijeva zbog loše ili neadekvatne prehrane, omekšava stolicu te se rabi kod smanjivanja bolova kod analnih pukotina, hemoroida, rektalnih tegoba, a najviše se rabi sirup od soka mane ili sirup kojem se dodaju laksativno bilje kao što je sena ili sirup smokve itd.), kod upale crijeva, jetrenih i žučnih tegobe, za stimulaciju crijevne peristaltike, kao vrlo hranjiva prirodna namirnica, kod kožnih tegoba (bradavice na koži koje mažemo svježim sokom, sunčeve pjege, crnog prišta kod kojeg se rabi i mast od kore jasena itd.).
JASEN - CVAT
Rabimo ga kao:
List jasena crnog je diuretik te se rabi za liječenje vodenih bolesti, natečenih nogu koje bole te kod kancerogenih izraslina na koži, gihta, reumatizma, artritisa, bolnih stanja – bolova, crijevnih nametnika – parazita itd.
Sjeme se najčešće rabi za liječenje: nadutosti i probavnih tegoba, dijabetesa – šećerne bolesti, gihta jer regulira mokraćnu kiselinu, za konzerviranje u octu kao zamjena za kapare itd.
Crni jasen rabimo kao: antiinflamatorik, antimikrobik, antioksidant, antiparazitik, antihelmetik, antiviral, antispazmodik, antitusik, diuretik, katarik, laksativ, purgativ, tonik, tonik za vene.
JASEN - MAHUNE
Recepti:
Čaj:
- 1 jušna žlica usitnjene suhe kore, 2 dl vode,
Namačemo koru u vodi oko 4 sata i kratko prokuhamo, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Uzimamo 2-3 šalice čaja na dan.
Tinktura:
200 g kore, 1 lit 70% alkohola
Uputa za pripremu: Močimo 30 dana koru u alkoholu i procijedimo.
Uzimamo 3 puta na dan po 10-15 kapi sa malo vode ili čaja.
Sok:
Sakupljeni skrućeni sok možemo konzervirati sa šećernim sirupom ili medom za liječenje plućnih organa ili spremiti za uporabu kod raznih poremećaja rada crijeva - zatvora. Na 100 grama soka - ide 0,5 kg meda ili šećernog sirupa. Skrućeni sok u količini 1 čajne žličice, možemo rastopiti u čaju od metvice te uzimati za liječenje tegoba crijeva.
Mast:
Pripremamo tako da pomiješamo u 200 grama rastaljene svinjske masti 1 dl tinkture jasena crnog.
Kontraindikacije: ne uzima se kod crijevnih komplikacija (krvarenja).
JASEN - STABLO
JASEN BIJELI
Latinski: Fraxinus excelsior L.
Engleski: Ash
Njemački: Die Gemeine Esche, Gewöhnliche Esche, Hohe Esche
Francuski: Le Frene élevé, Frene commun
Listopadno stablo s rahlom i nepravilnom krošnjom.
Opis:
Listopadno stablo s rahlom i nepravilnom krošnjom.
Listovi su dugi i neparno-perasti, a čini ih 9-15 nazubljenih i uskih lisaka. Kora stabla smeđecrvenkasta koja se u starosti ljušti. Cvjetovi neugledni, skupljeni u metlice, viseći, te se otvaraju prije listanja poradi oprašivanja. Plod je krilasta roška – perutka. Vrijeme cvatnje je svibanj i lipanj.
Miris i okus: Gorkii ljuti okus koji steže, i bez naročitog mirisa.
Stanište: Raste samoniklo sve do 1500m visine, među hrastovom šumom, bukvom, brijestom, javorom, a voli vlažna mjesta itd.
Branje i prerada: Za lijek se rabi pup (većinom sabiremo za jelo te za konzerviranje u octu), list (ubrane listove odvojimo od lisnih peteljki, sušimo na toplom i prozračnom mjestu u tankom sloju, te ih poslije sušenja usitnimo), kora (sabiremo u rano proljeće ili jesen s grana koje su stare najmanje 5 godina, izrezanu koru usitnimo te ju sušimo na toplom i prozračnom sunčanom mjestu), cvijet (za vrijeme cvatnje, sušimo ga brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu), plod (ubiremo dok su mladi i zeleni, te ih možemo konzervirati u octu ili ih pripremiti za jelo itd), sjeme (sabiremo u rujnu ili kad otpadne u zimi ili u rano proljeće.
Ljekoviti sadržaj: eteričnog ulja, fraksina, fraksinina, inozita, manita, kvercitrin, dekstrin, kumarin, rutin, treslovine, gumu, jabučnu i taninsku kiselinu, raznih minerala itd.
Plod – sjeme (uzimamo u obliku čaja od ploda koji ima izvrsno djelovanje kod tegoba s jetrom u prvom redu kod detoksikacije jetre te kod insuficijencija jetre, slab rad jetre, kod žutice, za jače izlučivanje mokraće, te za izbacivanje pijeska ili kamenca iz bubrega i mjehura, kuhano s vinom djeluje diuretično, to jest tjera na učestalo mokrenje, pomaže u tegobama reumatskih bolova, gihta) itd.
Pučka medicina:
Zapadna pučka medicina rabi jasen bijeli kao adstrigent, antiartritik, antidijabetik, anti-giht, antikatarik, emetik, antireumatik, diuretik, diaforetik, febrifug, karminativ, katarik, laksativ, tonik, za liječenje:
-bolesti mjehura, bolesti živaca, bolesti bubrega, bolesti reume, bolnih zglobova, groznice, konstipacije, malarije, parazita u crijevima, peritonitis, raznih rana i povreda kože, sifilisa, svraba – skabiesa, tuberkuloze, visokog tlaka, vodenih bolesti, ugriza zmije, ugriza, upalnih stanja, za regulaciju šećera u krvi, za ispiranje lica, za znojenje, te za magičnu moć – snagu itd.
Također se navode i ostale slične primjene u liječenju s bijelim jasenom s dodatkom da se čaj od listova rabi i kod gripoznih stanja.
Najčešća uporaba u čajnim mješavinama je s metvicom, bosiljkom, mažuranom itd. (poradi boljeg okusa).
JASEN - U JESEN
Ljekovito djelovanje:
Najpoznatija ljekovita djelovanja bijelog jasena odnose se na list i koru.
List (antireumatik, antigiht, diuretik, dijaforetik, detoksikant, katarik, laksativ, purgativ) bijelog jasena tradicionalno se priprema za liječenje:
- bolesti bubrega i mjehura (upalna stanja, za otapanje kamenaca i pijeska, te za preventivno djelovanje protiv stvaranja kamenca, za čišćenje i pojačano izlučivanje mokraće itd)
- želuca i crijeva (potiče probavni sustav, laksativno djelovanje – potiče crijeva na pražnjenje, slično djelovanje kao i sena)
- reumatskih tegoba podagre ili gihta (kod otečenih zglobova, bolnih zglobova, vode u zglobovima, bolnih stanja gihta kod oteklina palca i jako bolnog palca itd.
- vodenih bolesti (ascitis, tegobe sa vodom u nogama itd)
- te za proljetno čišćenje organizma
- i za izradu jastučića ili ležaja za reumatične bolesnike (jastuk ili madrac napunimo sa listovima paprati i listovima bijelog jasena itd)
KORA DRVETA JE STARO LJEKOVITO SREDSTVO:
protiv groznica te za to djelovanje navode i slično djelovanje kinina (bijeli jasen u nekim narodima Europe nazivaju i Evropski kininovac, te ga preporučuju kod svih vrsta infekcija bile one virusne ili bakterijske itd)
- za tegobe rada crijeva (nametnici-paraziti u crijevima, proljeva, dizenterije, raznog krvarenja itd)
- za sifilis
- za otekline limfnih čvorova (skrofula)
- te kao lijek koji jača cijeli organizam (pijenje vina iz vrčeva koji su napravljeni od drveta bijelog jasena)
- za skidanje visoke temperature tijela, ako koru bijelog jasena kuhamo u vinu tada dobivamo jaki diuretski napitak koje tjera na učestala mokrenja
- za sužavanje perifernih krvnih sudova
- te teške i dugogodišnje rane
- za čireve na nogama (ispiranje bolesnih mjesta i stavljanje obloga itd)
JASEN - SMOLA, MAHUNE, LIST
Koristi se kao:
Cvijet bijelog jasena staro je pučko sredstvo za liječenje;
- zmijskog ugriza otrovnih zmija (jači čaj od cvijeta).
Čaj od lista (za navedena oboljenja)
1 jušna žlica bilja, 2 dl vode
Uputa za pripremu: uzmemo 1 jušnu žlicu suhih usitnjenih listova bijelog jasena koje prelijemo sa vrućom vodom, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.
Uputa za uporabu: uzimamo 2-3 šalice čaja u gutljajima, tokom dana prije jela.
Čaj od kore (za navedena oboljenja)
1 čajna žlica usitnjene kore bijelog jasena, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Kuhamo kratko oko minutu dvije, poklopimo da odstoji 10 minuta te procijedimo.
Uputa za uporabu; Pijemo 2-3 šalice čaja na dan poslije jela.
Sirup (za reumu, giht)
50g sjemena, 4 dl vode, 400 g šećera
Uputa za pripremu: Zdrobljeno sjeme kuhamo na laganoj vatri oko 15 minuta, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Umiješamo šećer i ponovo stavimo da zakuha. Miješajući kuhamo na laganoj vatri dok ne dobijemo željenu gustoću.
Uputa za uporabu; Uzimati 2-3 puta po jušnu žlicu sirupa sa vodom ili čajem (metvica, šipak).
Kontraindikacije nisu poznate.