ABDOVINA
ABDOVINA
Latinski: Sambucus ebulus
Ljekarnički: Herba ebuli
Engleski: Danewort, Dane Weed, Danesblood, Dwarf Elder, European Dwarf Elder, Walewort
Njemački: Der Zwerg-Holunder (Zwergholunder), Attich
Francuski: Le Sureau hieble, le Sureau yeble, le Petit Sureau, la Hieble
Talijanski: Sambuchella - Sambuco Lebbio.
Obitelj: Familiae Caprifoliaceae, obitelj Kozokrvinke
Narodni: Abad, apta, aptovina, bazeg, divlja bazga, smrdljiva bazga, smrdljiva zova.
Ljekovito djelovanje kašaste smjese listova i plodova abdovine, iznenađujuće je u djelotvornosti liječenja gljivičnih bolesti kože, posebno na prstima nogu ispod noktiju.
Znanstveno je dokazano antimikrobno, antimukocidno i antipatogeno djelovanje ekstrakta abdovine.
Opis:
Abdovina je trajna zeljasta biljka do dva m visine.
Korijen je jak, bijel i puzeći.
Crvenkasti ili bijeli cvjetovi skupljeni su u cvatove na vrhu stabljike.
Plod je 5-6 mm okrugla koštunica, sjajne crne boje.
Abdovina cvate od lipnja - kolovoza na vrhovima stabiljke crvenkasto bijelim cvijetovima nalik bazginim.
Miris i okus:
Cvjetovi izlučuju neugodan miris koji tjera insekte (uši, stjenice, muhe ), gorkog okusa. Korijen bez mirisa i gorkog okusa.. Plodovi imaju slatkast i trpak okus, a miris je svojevrstan.
Razmnožava se sjemenom, ne podnosi jake hladnoće, voli vlažan zrak i raste na raznim vrstama tala.
Stanište:
Raste na sunčanim šumskim čistinama ili rubovima šuma i putova.
Branje i prerada:
Plod (Fructus Ebuli) sabiremo u listopadu. Sabrane kitice s plodovima objesimo i sušimo na toplom i jako prozračnom mjestu, a za pripravu sirupa i marmelada rabimo svježe plodove (vidi recept).
List (Folia Ebuli) sabiremo u proljeće, prije cvatnje, i sušimo na toplom i prozračnom mjestu.
Cvijet (Flores Ebuli) sabiremo za vrijeme cvatnje i sušimo na toplom i prozračnom mjestu, u sjeni.
Korijen (Radix Ebuli) vadimo u ožujku ili listopadu. Operemo ga vodom, po potrebi rezanjem usitnimo i sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Korijen je prije spremanja potrebno još jednom dobro dosušiti.
Cvijet:
Cvijet abdovine smiruje kašalj.
Cvijet abdovine je antineuralgik kojim liječimo oboljeli živac (neuralgije); diuretik, kojim pojačavamo izlučivanje mokraće; dijaforetik, kojim izazivamo pojačano znojenje; antireumatik kojim pomažemo kod reumatskih teškoća; antitusik kojim smirujemo kašalj, a regulira i hipertenziju, visoki tlak.
Oblozi od jednakih dijelova cvijeta, korijena i plodova, izvrsno su sredstvo za vanjsku uporabu kod svih malignih bolesti.
Rakija
Za izradu ljekovite rakije najviše se koristi cvijet u srpnju, poradi gorkog okusa, a korijen i plod u rujnu.
Čaj: (za jače znojenje i mokrenje, za liječenje reume, smirivanje živaca, kod promuklosti, kašlja )
3 g cvjeta abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Cvijet prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 15 min i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 2-3 šalice dnevno.
List :
List abdovine je detoksikant jetre, regulator funkcije bubrega, snižava visoku temperaturu, pomaže kod reume i ugriza zmija, tj. otrovnih životinja, pomaže u zacjeljivanju rana.
Sveta Hildegarda savjetuje korištenje obloga od hladnog lišća za liječenje šumova u glavi, a za gljivične bolesti prstiju i nogu, kao i bradavica, savjetuje stavljanje obloga, kaše od plodova abdovine.
Kneipp je abdovinu koristio za liječenje nadutosti gojaznih bolesnika i za poticanje rada bubrega.
Čaj: (za čišćenje jetre i reguliranje funkcije bubrega, mokraćnih putova),
2 g lišća abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Kipućom vodom prelijemo lišće i poklopimo. Pustimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo šalicu čaja ujutro i pola sata prije večere.
Čaj: (za liječenje dišnih putova, katara pluća, nadražajnog kašlja, sluzi u prsima)
2 g lišća abdovine, 1 dl bijelog vina.
Uputa za pripremu: Lišće abdovine lagano kuhamo u vinu 2-3 minute, dobro procijedimo i zasladimo medom.
Uputa za uporabu: Pijemo 1-2 šalice dnevno.
Plodovi:
Plodovi abdovine koriste se za liječenje šećerne bolesti te za poticanje mokrenja i probave, dok čaj od cvijeta abdovine regulira visoki krvni tlak
Plodovi abdovine, za koje pučka medicina srednjega vijeka tvrdi da su bolji od plodova bazge, koriste se za liječenje:
- šećerne bolesti (antidijabetik),
- za pojačano mokrenje (diuretik)
- kod nakupljanja vode poradi slabog rada srca i bubrega te
- za poticanje pražnjenja crijeva (laksativ).
Reguliranje hipertenzije (visokog tlaka) postižemo uporabom čaja od cvijeta abdovine prema talijanskom receptu, plodovi se koriste za liječenje upale živca ili neuralgije živca.
Čaj: (za jače mokrenje, neredovito pražnjenje crijeva i bolesti živca)
4 g plodova abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Plodove kratko prokuhamo i poklopimo. Pustimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 1-2 šalice dnevno.
Sirup: (proljetno i jesensko čišćenje krvi )
1 kg svježih plodova abdovine, 4 žlice meda.
Uputa za pripremu: Plodove (bobe) zgnječimo i ostavimo poklopljeno 3-4 dana da provre. Kad se sok razbistri, procijedimo i zasladimo medom.
Uputa za uporabu: Uzimamo 3 puta dnevno po 1 jušnu žlicu sirupa pola sata prije jela.
ABDOVINA - PLOD
Korijen:
Čaj: (za jače mokrenje i pražnjenje crijeva)
2 g korijena abdovine, 1 dl vode.
Uputa za pripremu: Korijen stavimo močiti preko noći i ujutro stavimo kuhati 2-3 minute. Poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 2-3 šalice dnevno.
Kupke: (namakanje nogu protiv reume)
1 kg korijena abdovine, 5 litara vode
Uputa za pripremu; Usitnjeni korijen abdovine kuhamo na laganoj vatri 2 sata. Procijedimo.
Korijen je laksativ kojim potičemo pražnjenje crijeva i diuretik. Veća količina korijena od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje.
Opčenito:
Znanstveno je dokazano antimikrobno, antimukocidno i antipatogeno djelovanje ekstrakta abdovine. U prvom redu kod urinarnih infekcija sa Pseudomonas aeruginosa, B subtilis, B mesentericus, E. coli, Str. Fecium te se rabi za liječenje bubrežnih bolesti, mokraćnih organa i mokraćnih putova.
Smanjuje i tumore
Plodovi za koje pučka medicina srednjeg vijeka tvrdi da su bolji od plodova bazge, koriste se za liječenje šećerne bolesti (antidijabetik), za pojačano mokrenje (diuretik) te za poticanje pražnjenja crijeva (laksativ).
Prema talijanskom receptu, plodovi se koriste za liječenje upale živca ili neuralgije.
Istraživanja su pokazala da sastojci ekstrakta abdovine imaju jače djelovanje od raznih citostatika koji se koriste u kemoterapiji.
Antipatogeno djelovanje poznato je iz pučke medicine u kojoj je zabilježeno sprečavanje razvoja ili rasta malignih tumora.
U prošlosti, u doba gladi, plodove abdovine koristili su kao namirnicu od koje se pripremao pekmez, a plodove neki narodi koriste za bojenje vina i pečenje rakije.
Kod spremanja pripravaka strogo treba slijediti recepture i upute jer je cijela biljka otrovna, posebno sjeme plodova.
Abdovinu ne bi smjele uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, slabog želuca i s aktivnim čirom na želucu.
Veća količina korijena od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje.
Biljku preporučujem rabiti isključivo kao ljekovito pomoćno sredstvo, u prvom redu njen cvijet u proljeće.
Poradi gorčine cvijeta i plodova abdovinu nije preporučljivo rabiti u prehrani.
Čaj se daje i životinjama kod bolesti crijeva, gušterače, bubrega, žuči i dišnih organa.
Cvijet abdovine dobar je medonoša te mu je klasifikacijska oznaka za prinos meda – 3.
Konjušari su u srednjem vijeku rabili abdovinu za liječenje bolesti konja.
Koristi kao: antidijabetik, antodijaroik, antineuralgik, antireumatik, antiseptik, antitusik, depurativ, detoksikant, dijaforetik, diuretik, ekspektotant, laksativ, metabolik, mikocid, purgativ, vermifug...
ABDOVINA - SUŠENJE
Napravite sami:
ČAJ: Za jače mokrenje, pražnjenje crijeva i bolesti živaca.
Sastojci: 4 g plodova abdovine, 1 dl vode
Priprema: plodove kratko prokuhati i poklopiti. Pustiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba: piti 1-2 šalice dnevno.
SIRUP: Za proljetno i jesensko čišćenje krvi.
Sastojci: 1 kg svježih plodova abdovine, 4 žlice meda
Priprema: plodove, bobe, zgnječiti i ostaviti poklopljene 3-4 dana da provru. Kad se sok razbistri, procijediti i zasladiti medom.
Uporaba: uzimati tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu sirupa, pola sata prije jela.
PRAŠAK: Za čišćenje bubrega i mokraćnog mjehura te protiv vodene bolesti.
Sastojci: 2 vrška noža praška abdovine, 2 dl vode
Priprema: suhi korijen abdovine dobro usitniti u prah tucanjem. Kuhati na laganoj vatri 3-5 minuta i procijediti.
Uporaba: piti jednu šalicu dnevno u jutarnjim satima. Čaj piti u gutljajima, svakih 1-2 sata.
Oblog:
Svježim i hladnim listovima zamotajte glavu. Izvan sezone koristite zamrznute listove.
Kozmetika:
Sok plodova abdovine služi za bojenje kose u crnu boju.
Rakija:
Za izradu rakije koristimo cvijet koji cvate u srpnju, također se koristi i korijen biljke i plod u rujnu.
ABDOVINA - ČAJ
Oprez:
Toksičnost:
U većim količina pripravci od abdovine izazivaju mučninu i povraćanje (rakija, pekmez, čaj od korijena i cvjeta kao i od plodova) te je potrebno pridržavati se uputa.
Kontraindikacije:
Abdovinu ne bi smjele uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu.