Svaka uzvišena umjetnost, misao i znanost oduvijek stoje na postolju mašte.
Rođena sam sa suncem, u zoru velikog solsticija. Volim ručni rad, izrađujem nakit,
ponekad graviram. U dubokoj šumi mojih dragocijenosti postoji proplanak sjećanja,
jedan izvor radosti što teće u potok znatiželje, pa se potom ulijeva
u rijeku života i zatim nestaje u moru sudbine. Dolje navedene aditive, kažu hrvatski stručnjaci prof. dr. Valerije Vrček, doc. dr. Željko Krznarić, doc. dr. Senka Djaković, dr. sc. Ivana Vinković-Vrček i mr. sc. Danijel Ljubas, trebalo bi izbjegavati. Neki od njih imaju kancerogena svojstva, drugi uzrokuju alergije, bolesti probavnog sustava, alergije, autoimune bolesti... Stoga, isprintajte ovaj popis i kad kupujete hranu, provjerite ima li u njima dolje navedene „kemije“. Kompletan popis dopuštenih i opasnih aditiva pogledajte na web stranici www.e-brojevi.udd.hr.
E102 Tartrazin
E104 Kinolinsko žuto, Quinoline yellow
E110 Sunset žuto FCF, Sunset Yellow FCF, Orange S
E122 Azorubin, Azorubine, Carmoisine
E123 Amarant, Amaranth
E124 Košenil crveno A, Ponceau 4R, Cochineal red A
E129 Allura crveno AC, Allurared AC
E131 Patent plavo V, Patentblue V
E132 Indigotin, Indigotine
E133 Briljant plavo FCF, Brillantblue FCF
E142 Zeleno S, Green S
E151 Briljant crno BN, Brillantblack BN
E154 Smeđe FK, Brown F
E155 Smeđe HT, Brown HT
E210 Benzojeva kiselina
E211 Natrijev benzoat
E212 Kalijev benzoat
E213 Kalcijev benzoat
E214 Etil p-hidroksibenzoat
E219 Natrijev metil-p-hidroksibenzoat
E239 Heksametilentetramin
E242 Dimetil - dikarbonat
E249 Kalijev nitrit
E250 Natrijev nitrit
E284 Borna kiselina
E285 Natrijev tetraborat (boraks)
E321 Butil-hidroksitoluen (BHT)
E338 Fosforna kiselina
E339 Natrijevi fosfati
E340 Kalijevi fosfati
E341 Kalcijevi fosfati
E343 Magnezijevi fosfati
E385 Kalcijev dinatrijev etilendiamintetraacetat (kalcijev dinatrijev EDTA)
E407 Karagenan
E407a Pročišćena morska alga Eucheuma (PES)
E442 Amonijev fosfatid
E444 Saharoza-acetat-izobutirat
E445 Glicerolni esteri iz smola drveta
E450 Difosfati i pirofosfati
E451 Tripolifosfati
E452 Polifosfati
E476 Poliglicerol-poliricinoleat
E512 Kositrov (II) klorid
E620 Glutaminska kiselina
E621 Natrijev glutamat
E622 Kalijev glutamat
E623 Kalcijev glutamat
E624 Amonijev glutamat
E625 Magnezijev glutamat
E950 Acesulfam K
E951 Aspartam
E952 Ciklaminska kiselina i njezine natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli
E954 Saharini njegove natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli
E961 Neotam
E962 Sol aspartam i acesulfama
Analiza žalbi potrošača pokazuje sve učestalije prijevare s hranom, ali uglavnom je riječ o njihovoj krivnji zato što ne provjeravaju rok trajanja i deklaraciju na proizvodu, jer da to čine trgovci i proizvođači ne bi ni pokušavali prodati proizvode čija konzumacija nije sigurna, priopćila je Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP.
Najčešće prijevare bilježe se kod maslinovog ulja, meda, začina, kave, riže i voćnih sokova, navodi zamjenica predsjednika ROZP-a Mira Radić.
Med je lako lažirati, kao i ostala prirodna sladila, pa proizvođači dodaju običan tekući šećer ili fruktozni kukuruzni sirup. Stoga je, kaže Radić, med najbolje kupovati izravno od proizvođača za koje je poznato da imaju košnice.
Začini su često mješavina osnovnog začina i primjesa, a zabilježeno je čak i dodavanje olova u paprike. Mljeveni crni papar sadrži komadiće grančica i heljdinog brašna, pa je zato najbolje kupovati začine u komadu koje potrošači mogu sami samljeti, stoji u priopćenju.
Dodaje se da mljevena kava nerijetko sadrži i slatki krumpir, korijen cikorije ili prženi grah, te je i u ovom slučaju najsigurnije kupiti kavu u zrnu i samljeti je kod kuće.
Voćni sokovi umjesto pravog voća često sadrže vodu, boju, šećer i slatke umjetne arome. Primjerice, ustanovljeno je krivotvorenje soka od šipka, koji se često razrjeđuje sokom od grožđa ili krušaka. Često se rade potpuno sintetički sokovi koji ne sadrže nikakve tragove pravog soka. Zato je, savjetuju u ROZP-u, puno bolje napraviti sok od svježeg voća. Čajevima se, pak, dodaje obična trava ili listovi paprati.
I plodovi mora su visoko na listi prijevara, jer se podvaljuje jeftinija riba umjesto skuplje. Ako je riba smrznuta teško je prije konzumacije uočiti razliku, pogotovo ako je već konfekcionirana. Tu može pomoći odluka da se kupuje od poznatog i već provjerenog proizvođača.
Kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja ugrožena je u cijelom svijetu. U ROZP-u ističu kako je pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje najlakše prepoznati po tome da se zgusne kada je hladno. Osim toga, ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti.
Najbolje je kupiti ga kod poznatih lokalnih proizvođača ili pronaći tvrtku čiji proizvodi imaju certifikat da je ulje čisto i organsko. Cijena nije pouzdan pokazatelj, kažu u ROZP-u.
Navode i kako voćni jogurti često uopće ne sadrže voće, pa se potrošače savjetuje da provjere sastav namirnica na etiketi, ali i preporučuje da sami naprave voćni jogurt sa svježim voćem i običnim jogurtom te ga zaslade medom.
Energetska pića sadrže i po 500 miligrama kofeina i puna su šećera, tako da je voda puno bolja opcija za podizanje energije.
Prerađeno meso kao što su hrenovke, salame, paštete, kobasice i slični proizvodi često su s produljenim trajanjem. Nitrati koji se dodaju za održavanje boje i sprečavanje rasta bakterija povezani su s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, upozoravaju u ROZP-u.
Zato je potrebno gotovo potpuno izbaciti takve proizvode iz prehrane, zaključuje ROZP sa sjedištem u Karlovcu, koji objedinjuje udruge za zaštitu potrošača pet jugozapadnih županija.
Svježa hrana, pripremana kod kuće, za razliku od one industrijske, "oslobođena" je od 100 aditiva – e-brojeva koje su hrvatski stručnjaci sastavili na listu opasnih dodataka hrani. Iako je većina aditiva bezopasna, velika je lista "kemije" koja svakodnevno prođe kroz naše tijelo, a potom može uzrokovati niz bolesti, od autoimunih oboljenja do raka.
No, takvi aditivima napumpani proizvodi i dalje su na tržištu jer prehrambenoj industriji omogućuju golemu zaradu. Aditivi produžuju trajnost proizvoda, mijenjaju izgled namirnice (bojila), modificiraju i poboljšavaju okus (pojačivači okusa, arome), značajno povećavaju volumen proizvoda (sredstva za rahljenje u kruhu), vežu vodu u proizvodu (fosfati u kobasicama, hrenovkama), olakšavaju i pojeftinjuju proizvodnju, skladištenje i transport...
No, i kada čitamo deklaracije, nismo sigurni što kupujemo jer pojedini proizvođači – u strahu da se njihov artikal neće kupovati - ne deklariraju sve što su "upumpali" u proizvod.
Smanjila, kažu stručnjaci, navodeći da su nam sada dostupne paštete od svega dvije kune, salame od pola kilograma za nekih desetak kuna, a u kojima ima i desetak raznih „eova“.
I onda krenem po trgovini, prevrćem po rukama razne jeftine prehrambene namirnice i za oko mi zapadne proizvod koji se naziva sir, ali nema veze sa sirom, proizveden je u laboratoriju, a najviše ga zbog niske cijene, kaže prodavačica, kupuju vlasnici fast foodova i tako, dodaje, truju narod.
- Danas proizvođači hrane s pomoću aditiva mogu dizajnirati izgled, boju, miris i okus nekog proizvoda, neovisno o vrsti i kakvoći sirovine od koje je proizveden. Tako se, primjerice, može kupiti nešto što nalikuje na sir, miriše kao sir, topi se kao sir, a ne sadržava ni jednu kap mlijeka, nego mješavinu biljnih masnoća i škroba.
Izgled i okus sira u tom proizvodu dobiveni su upotrebom pojačivača okusa, konzervansa, aroma i bojila. Ovaj se surogat zatim reklamira kao idealan proizvod za pizzu i sendviče, a s etikete (napisane sitnim slovima!) doznajemo da je riječ zapravo o zamjeni za topljeni sir – napominju hrvatski stručnjaci prof. dr. Valerije Vrček, doc. dr. Željko Krznarić, doc. dr. Senka Djaković, dr. sc. Ivana Vinković-Vrček i mr.sc . Danijel Ljubas koji su oformili stručan tim u želji da građane informiraju o štetnosti e-brojeva.
Navedeni stručnjaci su inače zaposleni na Farmaceutsko-biokemijskom, Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a otvorili su i web-stranicu www.e-brojevi.udd.hr na kojoj žele alarmirati građane i liječnike da pripaze na „eove“.
Šetam se dalje trgovinom, gledam deklaracije i zapazim aditiv E950 ili Acesulfam-K koji sam našao na vrećicama juha, desertima, slatkišima i na cola pićima, posebice onima s nula kalorija. Što za njega kaže struka?
- Umjetno sladilo i pojačivač okusa acesulfam K jest bijeli kristalinični prah koji je 200 puta slađi od šećera saharoze. Proizvodi se kemijskom sintezom iz derivata acetooctene kiseline. Unatoč tomu što nije odobrena masovna upotreba, u širokoj je primjeni u svakodnevnoj hrani, lijekovima, kozmetici...
Znanstvena su istraživanja jasno pokazala da acesulfam K, kao i neka druga umjetna sladila, kod eksperimentalnih životinja uzrokuje rak i povećava izglede za pojavu raka u ljudi. Izbjegavati! – upozoravaju naši stručnjaci.
I gdje se onda još nalazi taj acesulfam K koji hrvatski stručnjaci označavaju opasnim i preporučuju da ga se zaobilazi u širokom luku?
U slatko-kiselom konzerviranom voću i povrću, trajnim i polutrajnim ribljim proizvodima i marinadama od ribe, rakova i mekušaca, u aromatiziranim bezalkoholnim napitcima i desertima, slatkišima, napitcima na osnovi mlijeka ili voća.
Taj aditiv nalazimo i u bezalkoholnom pivu, desertima na osnovi voća i povrća, grickalicama, konzerviranom voću i povrću, umacima, senfu, dijetnoj hrani, bombonima, slasticama na osnovi kakaa ili sušenog voća, gumama za žvakanje, sladoledima...
Čitajući deklaracije i uspoređujući s tablicom opasnih aditiva koju su sastavili hrvatski stručnjaci, a sve na temelju stranih istraživanja, čovjek se zapita što svaki dan, ne znajući, ubacuje u svoj organizam.
Jesu li baš svi aditivi loši, pitali smo profesora Valerija Vrčeka s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.
- Naravno da nisu, od oko 300 dopuštenih njih sto ulazi u sferu onih koje bi trebalo uzimati s oprezom, a neke od njih ne bi trebalo konzurmirati nikako – kaže Vrček, kojemu posebno smetaju bojila u hrani.
Vrijednost im je nula, služe samo za šminku.
- Te kemikalije nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. To je kemijsko nasilje nad hranom i ja to ne želim kupovati, mislim zbog čega bojiti hranu, da bude ugodnija oku?! – čudi se profesor Vrček, kojega smo pitali gdje onda kupuje hranu.
- Izbjegavam kupnju po šoping-centirima. A ako već kupujem po trgovinama, onda naravno da pogledam deklaraciju. Hranu je najbolje kupovati sirovu, od provjerenih proizvođača na placu, a onda je potom sam spremati doma.
Znam da je to nekima teško, radije spremaju hranu koja se stavi u mikrovalnu i pripremi za par minuta, a bude ukusna. No takvo hranjenje nosi ozbiljne rizike. I ljudi moraju biti toga svjesni – upozorava Vrček koji se osvrnuo i na (ne)etičnost prehrambene industrije.
- Oni žele profit, zaradu, naravno da ih nije briga za zdravlje i dobrobit ljudi, njima je hrana kao i prodaja cipela – kaže profesor, koji mi je savjetovao da malo usporedim e-brojeve s hranom koju imam doma. Također, napomenuo je da raznih štetnih sastojaka ima i u kozmetici, a da ljudi jednostavno toga nisu svjesni.
„Koristim probiotik za probavu. U deklaraciji stoji da sadrži konzervanse E 217 i E 219... Navodi se da E 217 uzrokuje rak, molim vas recite mi Vaše mišljenje“, pitao je jedan znatiželjnik nedavno profesora Vrčeka.
- Svi p-hidroksi benzoati, označeni od broja E214 do E219 pripadaju skupini takozvanih parabena. Svi se oni u organizmu razgraduju do p-hidroksi benzojeve kiseline.
Za sve parabene, a posebno za E219, koji navodite, postoji niz znanstvenih radova koji upozoravaju da se radi o potencijalno štetnim kemikalijama.
Posebno se govori o njihovu estrogenom i karcinogenom djelovanju, a moguće je da uzrokuju razne oblike alergija.
Osim u prehrambenim proizvodima, parabeni se koriste i u kozmetičkoj industriji. Nekoliko originalnih znanstvenih studija dokazuju njihovo hormonsko, karcinogeno i alergijsko djelovanje – upozorava profesor koji je odgovorio i na pitanje ne bi li bilo jednostavnije da se zabrani prodaja proizvoda sa štetnim E-brojevima ili da proizvodi sa štetnim brojevima budu vidljivo označeni.
- Kao prvo, pokušajte smanjiti "ovisnost" vlastite prehrane o različitim smrznutim, gotovim, konzerviranim, obojenim, instant, fast-food surogatima i sličnim industrijskim proizvodima, pa će vaše snalaženje u trgovini biti jednostavnije, a nabava hrane zanimljivija, maštovitija i odgovornija.
Drugo, slažem se s vama da bi proizvode sa štetnim sastojcima trebalo zabraniti, ali to moraju provesti nadležne institucije.
Štoviše, trebalo bi zabraniti i proizvode s nepotrebnim sastojcima kao što su bojila, umjetne arome i pojačivači okusa, koji nemaju nikakve nutritivne vrijednost, već samo marketinške. Treće, deklaracije o sastojcima su obvezatne za sve proizvode i trebale bi biti čitljive i bez upotrebe povećala.
O tome postoji Pravilnik, kojeg se mnogi proizvođači ne drže, ali za korekciju i promjene nedostaje pritisak javnosti i odgovornost nadležnih institucija – zaključuje Vrček.
Poznati hrvatski toksikolog Franjo Plavšić tvrdi da ima sumnjivih i opasnih aditiva, ali neka o njima, kaže, brine EU komisija.
-Nutricionisti, liječnici i drugi desetljećima su mijenjali svoja mišljenja i navodili građane na krive zaključke. Tipičan je primjer „užasne“ svinjske masti sasvim prognane iz naših jelovnika, koja se najednom vraća barem kod pečenja.
Nitko ne kaže ni danas da je ona bolja od maslinova ulja, ali se sad smatra kako je termički puno stabilnija nego bilo koje u nas korišteno ulje i onda termičkom obradom daje manje opasnih produkata pirolize.
Svi smo mi bili nerazumni tih šezdesetih godina prošlog stoljeća kad smo prihvatili čvrsto njihove stavove. U svakom domaćinstvu kuhinje su pune nekih aditiva uglavnom za popravljanje okusa hrane i tako će ostati ili će se broj aditiva povećati za potrebe kuhanja dobre hrane – kaže pak Plavšić, koji se osvrnuo na i na "sir" s početka naše priče, piše Slobodna Dalmacija.
- Što se tiče surogata sira, mislim da je ključna deklaracija proizvoda. Tamo treba pisati istina, a onda čovjek može uzeti taj umjetni sir ako mu odgovara.
Nažalost, kultura deklariranja proizvoda nam još uvijek nije na prihvatljivoj visini. Ne pridržavaju se propisa. Na kraju, ja uopće ne pazim na EU brojeve jer moja žena kupuje sve u dućanu, a ja njoj vjerujem. Morate nekom vjerovati – kaže Plavšić.
piše: Slobodna Dalmacija.
- Procjenjuje se jedan od deset bolesnika sa ekcemom ili dermatitisom je alergičan na konzervans methylisothiazolinone.
- Kemikalija se sve više primjenjuju u proizvodima od 2005 jer produljuju postojeći rok trajanja.
- Rutinski ga dodaju u kreme, kreme za sunčanje, šampone i vlažne maramice.
Liječnici pozivaju na hitnu zabranu kemikalija u kreme za lice, jer kažu da izazivaju jednu od najgorih alergijskih kožnih epidemija ikad viđenih.
Dermatolozi procjenjuju da je jedan od deset pacijenata koji oni lijeće s ekcemom ili dermatitisom je alergičan na konzervans - methylisothiazolinone ili MI - koji se sve više koristi u proizvodima od 2005.
Kozmetičke tvrtke poput MI-a, jer to produžuje rok trajanja njihovih proizvoda. Oni ga rutinski dodaju u kreme, kreme za sunčanje, šampone i vlažne maramice.
To se koristi u proizvodima, - NIVEA Dnevni Essentials maramicama za lice, Piz Buin 1 dan losion, Clarins Extra-dnevna krema za učvršćivanje, L'Oreal RevitaLift Laser Obnovite, Molton Brown rajski Pink Pepperpod losion za tijelo i one vlažne maramice za ruke.
Problem će se raspravljati na glavnoj konferenciji dermatologije u Liverpoolu ovaj tjedan.
Dr. John McFadden, konzultant u St. Thomas Hospital u Londonu, rekao je za The Mail on Sunday: "Ovo je jedna od najgorih epidemija alergije na kozmetičke proizvode koje sam ikada vidio."
Dermatološka procjena - jedan od deset bolesnika s ekcemima ili dermatitisom je alergičan na kemikalije "Nije bilo ništa na toj ljestvici prije. Mi jednostavno ne znamo kada će biti vrhunac."
Dr. John English, konzultant dermatolog na Nottingham University bolnici je rekao: "Ovoj epidemiji je potrebna hitna akcija. Svaki dan smo svjedoci bolesnicima koji su alergični na ovu kemikaliju. Pacijenti ne shvaćaju da je njihova kozmetika uzrok problemu, tako se i dalje njima koriste."
Proizvođači su počeli ozbiljno koristiti MI Prije otprilike pet godina nakon što je odobren od strane Europske komisije kao konzervans za proizvode za kožu u 2005.
U to vrijeme, iz dostupnih podataka sugeriraju da je sigurno. Stručnjaci kažu istina o problemu tek dolazi na vidjelo kao rezultat što se koriste milijuni ljudi.
Proizvodima koji ne koriste kemikaliju vežu se mikrobi te postaju pljesnivi. Međutim, imunološki sustav nekih ljudi pogrešno identificira MI kao prijetnju, što izazva alergijsku reakciju.
Molton Brown izjavio je sinoć da će prestati koristiti MI od rujna. L'Oreal, Clarins i Wet Ones rekli da su njihovi proizvodi sigurni.
EK -jev glasnogovornik kaže da su njegovi znanstvenici već u potrazi za sigurnijom zamjenom. "
Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2357697/Doctors-ban-face-cream-chemical-blamed-epidemic-skin-allergies.html#ixzz2YNQsn8gr
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
Fluoridi su medicinski klasificirani kao protoplazmatički otrovi, a koriste se za trovanje štakora. Zastrašujuće je da bi ikome uopće palo na pamet da takvu opasnu tvar za ljudsko biće stavlja i blizu sebe, a kamoli u vlastita usta. Izuzev onima kojima je cilj profit i društveni inženjering, a ne zdravi i bijeli zubi. A to su pripadnici samoproglašene Elite kojima je cilj korporacijsko porobljavanje čovječanstva. Dodajmo naslućeni motiv namjernog trovanja, mogućnost koja tim trovačima čovječanstva sigurno nije promaknula. Tri muhe – jednim udarcem.
Priča o fluoridu počinje 1924. kad je InteressenGemeinschaftFarben (I.G. Farben), njemačka kemijska tvrtka, počela dobivati zajmove do američkih bankara, koji su postupno doveli do stvaranja velikog kartela I.G. Farben. 1928. su Henry Ford i tvrtka AmericanStandardOil (u vlasništvu obitelji Rockefeller) spojili svoja sredstva i do ranih 1930-tih više od sto američkih korporacija imalo je svoje podružnice u Njemačkoj. 1939. su, sporazumom Alted, tvrtka AmericanAluminum (ALCOA), tada najveći svjetski proizvođač natrij- fluorida, i DowChemical, prebacili svoju tehnologiju u Njemačku. Colgate, Kellogg,Dupont i mnoge druge tvrtke na kraju su potpisale kartelske sporazume s I.G. Farbenom, stvarajući moćno lobističku skupinu koju se danas ponekad naziva "fluoridna mafija".
IG Farben je tijekom rata razvio planove da fluoridizira okupirane zemlje jer je otkriveno da fluoridizacija uzrokuje blagu štetu na određenom dijelu mozga, čime otežava pogođenoj osobi da brani svoju slobodu i čini je poslušnijom prema autoritetima. Kao što ćemo vidjeti, američka vojska je nastavila nacistička istraživanja, a ni CIA-i nije promaknuo i njezinim istraživanjima sredstava za kontrolu ljudskog ponašanja.
Nedavno je sveučilište Harvard priznalo kako fluor opasno smanjuje ljudski IQ - što je bila službena potvrda svima koji su u štetnost ovog kemijskog elementa na ljudski organizam sumnjali godinama. Svaki put kad čujete da netko kaže kako su Amerikanci glup narod, zapitajte se je li fluorizacija vode jedan od razloga njihove "zaglupljenosti"??? Isto bi se mogli zapitati jesu li POSLUŠNI Hrvati odjednom postali "poslušni" zbog konzumiranja fluora???
Stvaranje mentalnih robova i poslušnog kadra san je svake vladajuće klase. Što mislite zašto su organizirali gay paradu upravo u Splitu?
Zato da naprave provjeru na najtemperamentnijim građanima a to su upravo Splićani. Mislim da su bili prilično zadovoljni, jer su uspjeli i njih pokoriti u nihelističke poslušnike, o ostalima da i ne govorim.
Potrudite se nabavljati hranu od lokalnih proizvođaća organske iliti "seljačke" hrane. Ili ju sami uzgojite.
1. Fluoridi ometaju sintezu kolagena što dovodi do njegovog razlaganja u kostima, tetivama, mišićima, koži, hrskavičavom tkivu, plućima, bubrezima i traheji.
2. Fluoridi stimuliraju stvaranje granula i potrošnju kisika u bijelim krvnim stanicama, ali sprečavaju taj proces kada je bijela krvna stanica izložena djelovanju neke strane supstance u krvi.
3. Fluoridi smanjuju energetske rezerve i sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju strane materije procesom fagocitoze. Čak i i mikro-molarne količine fluorida, ispod 1ppm (1-og dijela na milijun dijelova) mogu ozbiljno suzbiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju patogene mikro-organizme.
4. Fluoridi zbunjuju imuni odbrambeni sistem i potiču ga da napada tkiva svog vlastitog tijela i povećavaju brzinu rasta tumora kod ljudi koji su podložni raku.
5. Fluor sprečava stvaranje antitjela u krvi.
6. Fluoridi ometaju rad štitne (tiroidne) žljezde.
7. Fluoridi ispoljavaju štetno djelovanje na razna tkiva u tijelu čovjeka.
8. Fluoridi pospješuju razvoj raka kostiju.
9. Fluoridi izazivaju preuranjeno starenje kod ljudi.
10. Gutanje fluora uz pomoć sredstava za ispiranje usta i sprječavanje karijesa kod djece je veoma opasno za njihov biološki razvoj, životni vijek i opće zdravstveno stanje.
Izvor: radioliberum.com
Nevjerojatna novost: osnovni uzrok raka bio je službeno otkriven već desetljećima (1923), a pronalazač je 1931. za to dobio Nobelovu nagradu iz medicine.
Od tada ništa nije bilo napravljeno od tog dostignuća, već se je samo nastavilo, po cijelome svijetu, sakupljati novac za daljnja istraživanja preko raznoraznih institucija, kao na primjer italijanski AIRC.
Glavni uzrok raka već je poznat. Vrlo mali broj ljudi u čitavom svijetu zna za to, jer je ta istina sakrivena od strane farmaceutske i prehrambene industrije.
Godine 1931. njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka. Upravo tako. Otkrio je osnovni uzrok nastanka raka i zato primio Nobelovu nagradu.
Otto je otkrio da je rak rezultat anti-fiziološke snage i anti-fiziološkog načina života.
Zašto? Zato što jednim anti-fiziološkim načinom prehrane (dijeta na osnovi hrane koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću, tijelo stvara kiselu sredinu, (u slučaju fizičke neaktivnosti stanice nisu dovoljno snabdjevene kisikom).
Stanična zakiseljenost uzrokuje izbacivanje kisika. Pomanjkanje kisika u stanicama stvara kiselu sredinu.
Rekao je: "Pomanjkanje kisika i kiselost su dvije strane iste medalje: ako netko ima jedno ima i drugo".
To znači, ako netko ima pretjeranu kiselost, dakle automatski će imati pomankanje kisika u svom sistemu. Ako nedostaje kisik imati ćete zakiseljen organizam.
Također je rekao: "Kisele supstance odbijaju kisik, s obzirom na bazične, koje privlače kisik."
Dakle, kisela sredina je sredina bez kisika.
Izjavio je: "Lišite stanicu 35% njezinog kisika za 48 sati i možete je pretvoriti u rakastu stanicu. Sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu za kisikom, međutim tumoralne stanice mogu živjeti bez njega". (Pravilo bez mogućnosti iznimke).
Rak je kiselina, posebno mliječna kiselina koja je otpadni produkt gljivica i plijesni i živi u okruženju s vrlo malo kisika. Ukoliko se do kancerogenih stanica dovede što više molekula kisika one ugibaju. Soda bikarbona, neprijatelj svake farmaceutske industrije.
Natrijev bikarbonat ili popularno - soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno "balkanskih" ćevapa. Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom 'mici', od početka srpnja prijeti zabrana od strane EU zbog natrijevog karbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među glavnim je sastojcima ovog jela, ali i drugih aditiva u njima, koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama.
Jedna jušna žlica sode bikarbione i sok jednog organskog limuna dva i pol decilitra vode nekoliko puta na dan, će uspješno smanjiti kiselost tijela. Stanice raka ne mogu rasti u lužnatoj (alkalnoj) okolini.
Snažno će se opirati ideji da nešto tako jeftino kao što je natrijev bikarbonat može nadmašiti najskuplje farmaceutike. Postojeuvjerljivi dokazi i mnoštvo podržavajućih teorija koje upućuju na to da bi natrijev bikarbonat trebao biti primarni i univerzalni medikament za široki raspon različitih oboljenja, uključujući rak i dijabetes, kojeg bi svi terapeuti i medicinski stručnjaci trebali uključivati u ljiječenje velikog broja bolesti današnjice.
Živimo među nevidljivim silama čije djelovanje samo mi osjećamo. Krećemo se pored nevidljivih oblika, čije učinke vrlo često uopće ne primjećujemo, iako možemo biti pod njihovim snažnim utjecajem.
Postoje bića koja žive u tom nevidljivom svijetu kao što riba živi u moru. Od ovih nevidljivih sila zaštićeni smo svojom nesposobnošću percipiranja.
Međutim, postoje četiri slučaja kada se veo može probiti i kada se možemo sresti s nevidljivim svijetom:
Osoba iz koje zli utjecaji zrače, ne mora biti njihov tvorac. Zato, nikada ne treba na napad odgovarati napadom i time se spuštati na moralnu razinu naših napadača, već se moramo osloniti na mnogo ljudskije metode, koje su mnogo djelotvornije i manje opasne za rukovanje.
Ljudi dolaze u dodir s nevidljivim svijetom kroz djelovanje mjesta. Čovjek koji nije stvarni medij, ali koji je dovoljno senzitivan da podsvijesno zapaža nevidljive sile, može otići na mjesto gdje su te sile koncentrirane do visokog stupnja. Iako se krećemo u sredini u kojoj vladaju te sile koje odražavaju naš svemir, u normalnim uvjetima nismo ih svjesni. Tamo gdje su ove sile usmjerene, ako nismo suviše kruta duha, postajemo polako svjesni nečega što pogađa i uznemiruje naš ego. Kod nekih ljudi je zapreka gusta, pa zato oni nikada nisu u stanju jasno shvatiti što se zbiva. Oni jasno imaju osjećaj tjeskobe i opće nelagode, koje nestaju kada se udalje s dotičnoga mjesta. Ovi uzroci mogu ostati nezapaženi i biti uzrokom dugogodišnje bolesti i nevolje.
Ako se radi o stvarnom psihičkom napadu, dovoljno snažnog intenziteta da bi uopće mogao biti primjećen, vrlo brzo se počinju javljati karakteristični snovi. Osim njih, može se javiti osjećaj težine u prsima, kao kada bi netko kleknuo spavaču na prsa. Ako je prisutan ovaj osjećaj težine, sigurno se radi o napadu koji zrači s određenog mjesta, jer je osjećaj težine posljedica koncentrirane eterične jezgre, odnosno ekoplasme, koja bi doista dovela do pomaka kazaljke na vagi, kada bi je bilo moguće uhvatiti i izmjeriti.
Osjećaj straha i tjeskobe vrlo je znakovit za okultni napad i jedan je od njegovih najsigurnijih znakova. Doista se rijetko događa da se napad ne iskazuje kroz depresije. U slučaju napada ne nalazimo se više u normalnu duševnu i tjelesnu stanju i u normalnim okolnostima. Iznenada postajemo svijesni da smo uvučeni u središte nevidljive bitke. Nadolazeći okultni utjecaj baca svoju sjenu na svijest prije nego postane prepoznatljiv nesenzitivnoj osobi. To je zbog toga jer čovjek prije zamjećuje podsvjesno nego svjesno, a trag te gmižuće sjene ukazuje na probijanje podsvjesnog cenzora, koji se vrši odozdo prema gore.
Kako napad napreduje, nervna iscrpljenost postaje sve vidljivija. Žrtva može toliko oslabiti da biva prikovana uz postelju, toliko iscrpljena da se ni kretati ne može. Ovakav slučaj predstavlja krajnju mogućnost koja nas usmjerava na logički zaključak. No, ako je netko dovoljno otporan, napad neće steći uporište na fizičkom planu, već će djelovati u graničnom području materije i duha, što percipiramo na pragu sna. Ovo je iskustvo užasno jer se žrtva boji sna, a nemoguće je neprestano biti budan. Iscrpljena strahom i pomanjkanjem sna, žrtva ubrzo doživljava živčani slom.
Nervna iscrpljenost i slom živaca su najčešći ishod astralnog napada kod bijelaca, a ovakvom vrstom napada žrtva se čak može i usmrtiti! Događa li se i vama nešto slično, možete posumnjati da ste žrtva crnomagijskog psihičkog napada.
Nije opasna samo magija koju crni mag može baciti na nekoga. Najčešće se sreće takozvana nagazna magija koja izaziva mržnju i nepodnošljivu odbojnost najčešće bračnih drugova. Isto tako opasna je i magija sa zadrškom. To mogu biti magijski utjecaji bačeni na nečiju kuću pred više godina, pa čak u nekim slučajevima i pred više vijekova. Takva magija može oživjeti, odnosno, ponovno postati aktivna i uništiti život nekome tko nije ni kriv ni dužan. Često se pod njenim utjecajem nađu i djeca. Ta je magija slijepa i ne bira žrtve.
Činjenica je, da vam bilo tko može naškoditi ukoliko koristi odgovarajuće zle magijske formule i to će učiniti, osim ako ste se na odgovarajući način zaštitili protiv takvih duhovnih i magijskih napada.
I to će se tako nastaviti sve dok ne budete spremni prihvatiti činjenice o postojanju crne magije, a ne sve prihvaćati kao “lošu sreću”, besmislenu zabavu ili čistu slučajnost. Na svijetu je previše slučajnosti da bi se to moglo prihvatiti kao čista slučajnost. Svejedno je da li vi osobno vjerujete ili ne vjerujete da vas netko može “srediti” magijskim djelovanjem, takva osoba će vas “srediti i naškoditi” vam ukoliko nemate odgovarajuću zaštitu.
Obično žrtve i postaju žrtvama zbog toga što naivno smatraju da im niko ne može naškoditi sredstvima koja nisu fizička. Put ka uspehu je obično opasan put! Ljubomorne, zavidne kolege, konkurencija, prijatelji, susjedi, rođaci mogu zaključiti da im vas je dosta, da bi bili sretniji da vas nema ili da imate manje od njih. Najčešće zbog ljubomore i zavisti ali i iz straha od konkurencije. Ljudi obično vole imati više od vas.
|
"Sam je onaj koji misli
da ne zaslužuje biti voljen!"
"Biti SAM je IZBOR....
SAMOĆA je stanje":)))))
" Gdje siješ ljubav,
izraste veselje."
- William Shakespeare
engleski pisac
"JEDINA RAZLIKA
IZMEĐU INATA
I DOŽIVOTNE STRASTI
JE TO ŠTO INAT TRAJE
MALO DUŽE".
- Oscar Wilde
"Mudar čovjek s
podjednakom mirnoćom
prima pohvale i
podnosi uvrede."
-Autor meni nepoznat.
"Nikada se ne hrvajte
sa svinjom, jer ćete
oboje završiti prljavi,
ali svinja će
u tome uživati."
-Autor meni nepoznat.
"Pesimist vidi teškoću
u svakoj prilici.
Optimist vidi priliku
u svakoj poteškoći."
Sir Winston Churchill
"Ja se ne slažem niti s
jednom riječi koju si
izgovorio, ali ću do
smrti braniti tvoje pravo
da ih izgovoriš."
Autor: -Voltaire
"Kad se jedna vrata sreće
zatvore, druga se otvore,
no često tako dugo zurimo
u zatvorena vrata,
da ne primjetimo ona,
koja su se nam otvorila."
-Autor meni nepoznat.
"Vrijeme je skupocjeno.
Ne čekaj na prikladnije
vrijeme, jer nisi siguran da
ćeš ga ponovo imati."
-Autor meni nepoznat.
"Uspjeh je stanje uma.
Ako želite uspjeti,
sami sebe počnite
smatrati uspješnim."
Autor: -meni nepoznat.
"Biti pametan znači
razlikovati istine
koje treba reći od
onih koje treba prešutjeti."
Autor: -meni nepoznat.
"Ako nešto ne možeš
jednostavno objasniti,
ne možeš to ni
jednostavno koristiti.“
Autor: -meni nepoznat.
"Jednostavnost,
između ostalog znači
– biti sretan s onim
što imamo."
Autor: -meni nepoznat.
"Ako se previše držiš
nečega što smatraš
istinom, kada sama istina
dođe na tvoja vrata, nećeš
joj ih znati otvoriti”.
Autor: -meni nepoznat.
"Kad bi neki ljudi skočili
sa visine svoga ega
na nivo svoje inteligencije.
Poginuli bi!!!"
Autor: -meni nepoznat.
"U svijetu uglavnom
caruje zlo,
a glavnu riječ
ima glupost."
Autor: -Bernard Shaw
"Razuman čovjek
prilagođava se svijetu,
nerazuman čovjek
uporno pokušava da
svijet prilagodi sebi
i tako cjelokupan
progres ovisi od
nerazumnog čovjeka."
Autor: -Bertolt Brecht
"Svijet počiva na
četiri oslonca:
na učenju mudrog,
na pravičnosti velikog,
na molitvama neporočnoga
i na vrlini hrabroga."
Autor: -Friedrich von Schiller
"Kažu da je put do pakla
popločan dobrim
namjerama.
A čime je popločan
put do raja?"
Odsustvom svake namjere
izgrađivanja tuđeg puta."
Autor: -meni nepoznat.