LJEŠNJAK
LJEŠNJAK - JEZGRA
Latinski naziv: Corylus avellana L.
Engleski: Hazelnut
Hrvatskoj je poznat i pod nazivima lesjak, jezgrica, lišnik, olešnik, lijeska.
Lješnjaci se mogu konzumirati ili koristiti u pripremi jela u svježem obliku ili blago popečeni na tavi bez dodatka ulja.
Nasjeckani se koriste u pripremi tijesta za slastice ili kao posip na tijestu, dok se fino mljeveni lješnjak koristi za pripremu biskvita ili meringuea.
Lješnjak se uzgaja plantažno u različitim sortama. Nekada je pokrivao velika prostranstva Europe i Azije, a danas je prilično rasprostranjen i u Italiji, Turskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.
U kultiviranom obliku uzgajaju se razne sorte lješnjaka koje se razlikuju po veličini i kvaliteti plodova i lješnjaci su vrlo traženi na tržištu.
Opis biljke:
Lijeska od davnina raste na područjima Europe i Azije u pojasu umjerene klime.
Ova grmolika biljka koja doseže 3-8 m visine ima obrnuto jajaste listove dužine 6-12 cm prekrivene malim dlačicama.
Cvjetovi se stvaraju rano u proljeće, prije listova. Svaki cvijet može biti muški ili ženski. Muški je cvijet žut i dugačak 5-12 cm, a ženski vrlo mali, velikim dijelom skriven u pupoljku, samo s kratkim svijetlocrvenim laticama (1-3 mm) koje izlaze van.
Plod je orašasto voće (lješnjak) koje sazrijeva u malim grozdovima, oko 1-5 komada u svakom, plodovi se beru u kolovozu i rujnu te spremaju u ljusci. On je sa svih strana zaobljen, 15-25 mm dugačak i 12-20 mm širok, žutosmeđe boje s malo bljeđim urezom na sredini.
Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.
Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.
Povijest:
Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet lijeski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lješnjaka i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuha lososa, ali mu je rekao da ga ne smije okusiti. Slučajno opekavši prst sokom od kuhanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososvu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, te je postao najpoznatiji heroj i vođa.
Druidi su vjerovali da energija lješnjaka podiže naš duh i tako nam omogućava odbacivanje starog i prihvaćanje novog. Lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja, te se smatralo da se iznenadna ispiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka.
Od drva lješnjaka oduvijek su se radili razni štapovi – ritualni druidski štapovi, srednjovjekovni štapovi za borbu, pastirski štapovi ili uobičajeni štapovi za hodanje.
Zanimljivo je da se lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije.
Osim toga, lijeska je najčešći materijal za izradu rašlji koje najradije koriste rašljari u potrazi za vodom, ali i za skrivenim blagom i raznim energijama Zemlje.
LIJESKIN CVAT
Energetska i nutritivna vrijednost:
Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutricionističke vrijednosti.
Lješnjak je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udio u njegovim ukupnim masnoćama.
Energetska vrijednost 100 g svježih lješnjaka iznosi 628 kcal/2629 kJ.
Od toga sadrži 61% masti, 17% ugljikohidrata i 15% proteina.
Od minerala u lješnjaku se nalaze kalcij (114 mg), magnezij (163 mg), fosfor (290 mg), željezo (4,7 mg), cink (2,5 mg), bakar (1,8 mg), mangan (6 mg) i selen (2,4 mcg).
Od vitamina lješnjak sadrži vitamin C (6,3 mg), tiamin (0,6 mg), riboflavin (0,1 mg), niacin (1,8 mg), pantotensku kiselinu (1 mg), vitamin B6 (0,5 mg), kolin (45,6 mg), betain (0,4 mg), vitamin E (15 mg), folnu kiselinu (68 mcg) i vitamin K (14 mg).
Lješnjak u 100 g sadrži 10 g dijetalnih vlakana i 92 mcg luteina+zeaksantina.
Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla.
Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.
Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan ljekoviti nutrijent koji sadrže lješnjaci.
Oleinska kiselina djeluje na smanjenje krvnog tlaka kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno znamenito svojstvo ove masne kiseline je njeno djelovanje na moždanu aktivnost i pamćenje.
Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno poboljšati pamćenje.
Konzumiranje lješnjaka najbolje je između obroka i ne bi trebalo pojesti više od količine koja stane u dlan.
Lješnjaci sadrže vitamin B koji doprinosi živčanoj stabilnosti te zajedno s lipidima i masnim kiselinama poboljšavaju rad mozga.
Ublažavaju i kronične tegobe jer sadrže prekursore hormona sreće serotonina, koji smanjuju osjetljivost na bol.
SLASTICA OD LJEŠNJAKA
Ljekovitost:
Ako želite dramatično smanjiti rizik od pojave raka, srčanih oboljenja ili dijabetesa, usporiti starenje, poludite za lješnjacima i orašastim plodovima. Studije preporučuju konzumiranje između 30 i 60 g orašastih plodova dnevno kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva.
Lješnjak može biti izvrsna alternativa vašem uobičajenom snacku između obroka. Šaka sirovih lješnjaka je zasitna i zdrava, tome u prilog svjedoče brojna ispitivanja.
Najviše istraživanja bavilo se ljekovitim djelovanjem orašastih plodova, ubrajajući i lješnjak, na zdravlje krvožilnog sustava. Redovitim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvi tlak te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije.
Iako se iz nutritivnih podataka uočava da je sadržaj masti visok, treba naglasiti da se u najvećem postotku radi o mono i polinezasićenim mastima. Polinezasićene masti spadaju u grupu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje djeluju na snižavanje ukupnog i LDL kolesterola i inhibiraju nakupljanje masti na stjenkama arterija.
Radi što bolje iskoristivosti ljekovitih tvari lješnjake preporučujemo konzumirati sirove, neoljuštene jer se prženjem znatno umanjuje njihovo ljekovito djelovanje. Tako primjerice tanka kožica na površini ploda sadrži polifenole koji reduciraju rizikod srčanih oboljenja.
Orašasti plodovi sadrže antikancerogene tvari. Fitinska kiselina primjerice, prirodno prisutna u orašastim plodovima i sjemenkama, snažan je antioksidant koji štiti od upalnih procesa te može smanjiti rizik od pojave raka debelog crijeva. Fitosteroli smanjuju pojavu raka dojke i prostate.
Lješnjak je bogat argininom koji inhibira rast tumora i potiče imunološki sustav.
Lješnjak također može reducirati pojavu dijabetesa što se pripisuje sastavu masnih kiselina koje potiču strukturu i funkciju membrana stanice.
Nadalje pomaže kod usporavanja pojave demencije, makularne degeneracije i žučnih kamenaca. Redovitim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvi tlak te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije
Iz svega nabrojanog vidljivo je da su lješnjaci, zajedno s ostalim orašastim plodovima, jako zdrava i vrijedna namirnica. Ona, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u:
• sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
• smanjivanju rizika od nastanka tumora
• borbi protiv slobodnih radikala
• poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
• smanjivanju lošeg kolesterola
• jačanju imuniteta
• zdravom razvoju fetusa
Zdravstvene blagodati - Lijeska:
Lijeska – lijek za vene i želudac
S obzirom na to da se sirovi ili pečeni dosta koriste i da su mnogobrojni oni koji obožavaju njihov okus i aromu, ne čudi što su lješnjaci prva asocijacija na lijesku (Corylus avellana). Ipak, zbog ljekovitih svojstava, dobri travari ne zaboravljaju da se zbog ljekovitosti cijene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.
Lijeska raste svuda, a posebno po rubovima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lješnjaku, koji je zapravo sjemenka ove biljke, lijeska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto urezani, a na vrhu šiljasti.
Stručnjaci kažu da u kori lijeske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potječe žućkasta boja kore. List je sličnog kemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svježeg lista.
I kora i list lijeske upotrebljavaju se kao zamjena za američki hamamelis, jer katehinski tanin koji lijeska sadrži steže krvne žile. Ljekoviti preparati pripremljeni od lista i/li kore lijeske izvana se, kao oblozi, koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ovi oblozi se pripremaju kuhanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u ljekarnama se priprema ekstrakt, također za liječenje ulkusa vena.
Preparati od lijeske se, također, koriste za čišćenje kože. Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje vanjskih hemoroida.
U narodnoj medicini, jak, koncentriran čaj od lijeske, stoljećima se koristi kao učinkovit lijek za liječenje proljeva, kao i za zaustavljanje velikih odljeva krvi tijekom menstruacije.
Kada ujesen sazri, lješnjak obiluje bjelančevinama, a sadrži i puno masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranjiva vrijednost lješnjaka velika, jer je na našem području lješnjak najmasniji plod. Cijeđenjem lješnjaka dobiva se ulje lješnjaka koje je vrlo cijenjeno i prepoznatljivog ugodnog okusa.
Dobri poznavatelji bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska (Corylus colurna) čiji su list i kora vrlo sličnog kemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihov učinak nije dovoljno ispitan.
RECEPTI:
Da vas ne bole noge!
šaka svježih listova lijeske, litra vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Nakon pola sata procijedite i popijte u četiri doze tijekom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i mijenjajte svaki drugi sat.
Izliječite hemoroide
10 ml tekućeg ekstrakta lista i kore lijeske, 25 g masti od pupoljaka topole, 10 g lanolina
Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Protiv proljeva
Šaka svježih listova lijeske, litra vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, pričekajte 20 minuta i procijedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.
Očistite kožu
Šaka svježe ubranih listova lijeske, litra vode
Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i pričekajte pola sata. Procijeđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.
Kupovanje i čuvanje:
U rinfuzi lješnjake možete kupiti u ljusci, dok ćete očišćene lješnjake naći u pakiranjima od 100 i 200 g.
Optimalna temperatura čuvanja lješnjaka je od 0-7°C, a relativna vlaga treba biti 60-75%. U tim uvjetima lješnjaci u ljusci čuvaju se do godinu dana, a bez ljuske samo 6 mjeseci. Isto tako lješnjaci se mogu zamrznuti i čuvati do dvije godine. Odmrzavajte ih u hladnjaku, a zatim ih prebacite na sobnu temperaturu kako biste izbjegli kondenzaciju.
Od lješnjaka se dobiva i vrlo cijenjeno ulje koje čuvajte na hladnom mjestu do 3 mjeseca.
Kulinarska primjena:
Lješnjaci su prava delicija i u salatama. Ako slanoj salati dodate neko voće, bit će to pravo osvježenje, a hrskavost će joj dati upravo krupno nasjeckani orasi, lješnjaci, bademi ili kikirikiji, koji ujedno povećavaju i hranjivost.
Osim u raznim kremama, kolačima i tortama, lješnjaci se mogu koristiti i u juhama, nadjevima, tjesteninama, sladoledima, umacima.
Ako želite dobiti najviše dobrobiti od lješnjaka, namočite ih preko noći da biste aktivirali enzime, a zatim ih pojedite sirove, bez termičke obrade.
U jednom obroku dovoljno je uzeti 15-20 lješnjaka.
JEZGRA LJEŠNJAKA
BRAŠNO OD LJEŠNJAKA:
Brašno od lješnjaka prava je senzacija među brašnima. Dobiveno mljevenjem lješnjaka nakon cijeđenja ulja. Ovo brašno slasticama daje posebno sočan i orašast okus.
Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g/ml
Energetska vrijednost 1676 kJ / 400 kcal
Masti 17.0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.25 g
Ugljikohidrati 11.9 g
- od kojih šećeri 8.3 g
Bjelančevine 41.6 g
Sol 0.0 g
Bez dodanog šećera. Sadrži prirodno prisutne šećere.
Organski
Domaći ekoproizvodi
Pogodno za vegane
FINA PROTEINSKA TJESTENINA
Tjestenina od lješnjaka neka postane Vaš izbor prilikom kreiranja uravnotežene i zdrave prehrane. Tjestenina od lješnjaka je odličan način da svom obroku dodate više hranjive vrijednosti (proteini) bez da žrtvujete okus, jer jako je fina i ukusna. Možete ju raditi sa slanim umacima ili slatkim umacima (umak od meda i mljevenih badema).
Bez jaja, aditiva i aroma
Neto: 350g
Sastojci: brašno T-400, integralno pšenično brašno, brašno lješnjaka (20%), voda, sol, hladno prešano ulje suncokreta.
Način pripreme: tjesteninu kuhati u kipućoj vodi uz dodatak soli i malo ulja. Kuhati u otvorenoj posudi 2-3 minute uz povremeno miješanje. Skuhanu tjesteninu procijedite i poslužite.
Nutritivna vrijednost na 100g:
Energetska vrijednost: 1240 kJ/293kcal
Masti: 2,78g
Ugljikohidrati: 50,43g
Proteini:13,29g
Zdravo, svježe, domaće, recept za tjesteninu od lješnjaka
ULJE:
Od ploda se dobiva jestivo masno ulje.
Biljno ulje lješnjaka (Coryllus avellana) bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E. Zbog svog sastava ulje lješnjaka ima smisla uzimati oralno, mada to nije uobičajeno - osim u egzotičnijem kulinarstvu.
Ulje lješnjaka se prvenstveno preporuča u dermalnom korištenju zbog svojeg izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože.
Ako imate masnu i problematičnu kožu, ulje lješnjaka vam može pomoći. Ovo ulje vrlo se brzo upija u kožu i ne ostavlja mastan trag. Zbog toga je odlično rješenje za njegu masne i mješovite kože.
Pomaže i kod proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita.
Pokazalo se da ima sličan sastav kao i maslinovo ulje, s visokim udjelom omega-9 i omega-6.
Ulje lješnjaka smatra se vrijednim sastojkom kozmetičkih preparata. S obzirom da se lako upija, pokazalo se da je učinkovito u zatezanju kože, pomaže kod obnavljanja stanica i učvršćivanju kapilara, hidratizira, smiruje i opušta kožu, pa se često koristi i u spa salonima.
Masaža djece uljem od lješnjaka pokazala se učinkovita protiv problema dišnih puteva.
Otkriveno je da ulje od lješnjaka ima svojstvo filtriranja zraka sunca pa se često upotrebljava u kozmetici za zaštitu od sunca.
Ulje lješnjaka najpoznatije je biljno ulje za njegu masne i mješovite kože, nekomedogeno i lako se upija.
Zbog unikatnog sastava fitosterola regulira lučenje masnoće, omekšava i vlaži kožu. Obično je i ugodnog i blagog mirisa ploda lješnjaka iz kojeg se i dobiva, no neki tipovi ulja, ovisno o sorti lješnjaka, imaju posve neutralan miris.
Osim ulja za njegu lica i tijela, koristi se i za izradu hranjivih krema za mješovitu kožu. Koristi se i kod masaža za ljude masne kože koja ne trpi druga biljna ulja.
Macerati
Jednostavnim rječnikom rečeno, macerati su različiti pripravci koji se dobivaju potapanjem dijelova biljaka u biljnim uljima. Tim se postupkom dobivaju pripravci u kojima se nalaze ljekovite komponente biljaka, topive u uljima. Zbog toga nimalo ne čudi da ljekoviti macerati zauzimaju važno mjesto u prirodnoj kozmetici.
Macerat lješnjaka ima gotovo istu kvalitetu kao ulje.
Izvor: novosti.rs, dipl. ing. agr. Mirjana Moulis, coolinarika.com
NUSPOJAVE:
Nisu mi poznate
U jednom obroku dovoljno je uzeti 15-20 lješnjaka.