O namirnicama
ULJA - eliksir dugovječnosti:

Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravo srce i imaju antikancerogena djelovanja, tvrde nutricionisti. Kako biste prepoznali koje ulje je zdravo obratite pažnju na deklaraciju, a najbolja su ona s niskim razinama zasićenih masti i visokim razinama polinezasićenih masti. Drugi faktori koji razlikuju ulja su udio omega-3 ili omega-6 masnih kiselina, kao i ukupna kalorijska vrijednost te način prerade. Američki su nutricionisti iz Klinike Cleveland za Huffington Post izdvojili sedam vrsta najzdravijih ulja koji blagotvorno djeluju na organizam te potiču probavu i izbacivanje toksina iz tijela.
1. Bademovo ulje: Sadrži oko sedam posto zasićenih masnoća, 65 posto mononezasićenih i 28 posto polinezasićenih masnih kiselina. Zbog takvog omjera između masnih kiselina, bademovo ulje se smatra jednim od najzdravijih masnoća. Odlično djeluje na imunitet, kožu, kose i nokte, a najčešće ga se koristi u kozmetičke svrhe i za masažu. Kako je slatko-gorkastog okusa, u kuhanju se najčešće koristi za pripremu kolača.
2. Ulje avokada: Sadrži oko 17 posto zasićenih masnoća, 65 posto mononezasićenih i 18 posto polinezasićenih. Ulje avokada zelene je do zeleno-smeđe boje, a najviše se koristi u prevenciji i liječenju bolesti desni. Kako je bogato i beta karotenom, lecitinom i vitaminom E, odlična je baza za spravljanje raznih proizvoda za regeneraciju kože kod ožiljaka i upala.
3. Ulje lješnjaka: Sadrži sedam posto zasićenih masti, 82 posto mononezasićenih i iako nije u širokoj uporabi, ovo ulje odlično je za zdravlje srca i krvnih žila. Ima snažnu aromu zbog čega je idealan za kolače i deserte. Češće se primjenjuje u kozmetičke svrhe, a odličan je saveznik u borbi s celulitom jer zateže i zaglađuje kožu.
4. Laneno ulje: Sadrži sedam posto zasićenih, 65 posto mononezasićenih i 28 posto polinezasićenih masti. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina kao i alfa linolenske kiseline, a ima dokazano djelovanje u zaštiti zdravlja srca, crijeva i artritisa. Može ga se stavljati u salate, jogurte ali i u svrhe terapije i poboljšanja probave.
5. Orahovo ulje: Sadrži oko devet posto zasićenih, 24 posto mononezasićenih i 67 posto polinezasićenih masnoća. Odličan je izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koji štite od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju rizik od nastanka raka. Iako se koristi za kuhanje, treba izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje, a često se upotrebljava u kozmetičke svrhe za njegu suhe i zrele kože, kao i za jačanje korijena kose.
6. Ekstra djevičansko maslinovo ulje: Sadrži 14 posto zasićenih, 78 posto mononezasićenih i osam posto polinezasićenih masnih kiselina. Najpoznatije je po svojoj ulozi u zaštiti srca i krvnih žila od stvaranja masnih naslaga te povećanog udjela HDL ili dobrog kolesterola koji na sebe veže onaj loši te ga prenosi u jetru.
7. Ulje od konoplje: Sadrži deset posto nezasićenih, 15 posto mononezasićenih i 75 posto polinezasićenih masnoća. Bogato je omega 3 masnim kiselinama i odlična je alternativa biljnom ili suncokretovom ulju kod prženja. Potrebno ga je skladištiti u hladnjaku, a kako sadrži i gama linolensku-polinezasićenu masnu kiselina), pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže i može ublažiti kronične bolesti kože kao što su ekcemi, psorijaza i akne. Koristi ga se u salatama, juhama i desertima.
8. Ulje od sjemenki grožđa: Sadrži 10 posto zasićenih, 17 posto mononezasićenih i 73 posto polinezasićenih masnoća. Bogat je izvor omega 6 masnih kiselina, a kako je postupak njegova dobivanja kompliciran, poprilično je skupo. Sadrži linolnu masnu kiselinu i vitamin F, zbog čega odlično njeguje i problematičnu te osjetljivu kožu. Kako mirisom podsjeća na vino, izvrstan je dodatak salatama.
Odabrano
SUNJČANJEM SMANJITE RIZIK OD SRČANOG UDARA

Dvadesetak minuta sunčanja dnevno dovoljno je za značajno smanjenje rizika od srčanog ili moždanog udara. Sunce je sve jače i ugodnije, hladni su dani iza nas, a kad ga već ima u izobilju, Sunce se može iskoristiti i za prevenciju srčanog ili moždanog udara.
Iako su mediji puni preporuka za oprez pri izlaganju suncu, nećete imati nikakvih problema ukoliko se svaki dan sunčate dvadesetak minuta, što znanstvenici smatraju donjom granicom izlaganja sunčevim zrakama za blagotvoran učinak.
Naime, za to će se vrijeme dogoditi vrlo važan kemijski proces u krvnim žilama, oslobađanje spoja dušičnog oksida koji djeluje na snižavanje krvnog tlaka, te istovremeno znatno smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog napada ili moždanog udara.
Analize su pokazale da puno veći broj smrtnih slučajeva dolazi kao posljedica ovih bolesti nego raka kože, a vrijedi znati da su upravo zloglasne UV zrake odgovorne za ove blagotvorne učinke, a ne toplota sunčevih zraka.
SNAGA BUNDEVINIH SJEMENKI !

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput bundevinih sjemenki. Sjemenke bundeve su odličan izvor bjelančevina, minerala i vitamina. Sadrže mnogo beta karotena, dosta folne kiseline, mnogo kalija, fosfora i magnezija. Izuzetan su izvor bjelančevina, koje ovisno o vrsti čine do 31% ukupnog sadržaja sjemenke. U šaci sjemenki ima ih više nego u mesnom odresku prosječne veličine odnosno dovoljno da prosječnom čovjeku zadovolji pola dnevnih potreba za aminokiselinama. Grickajući te sjemenke dobivamo i slavnu omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar srca, ali i vida i raspoloženja. Dodati ih možete i pirjanom povrću, omiljenim žitaricama za doručak, jogurtu, ali i smjesi za odreske od mesa i povrća, te preljev za salatu načinjen od samljevenih sjemenki bundeve, češnjaka i peršina pomiješanih sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Osim toga, najbolje se njima zabavljati čisteći ih za vrijeme gledanja filmova...svakako zdravije od čipsa.
Probajte ovo:
LIMUN – tajna koja se ljubomorno čuva !

Iscjediš pola limuna, razrjediš sa pola litre mlake vode i piješ. Jednostavno, alkalizira tijelo, super je. Limun (citrus) je čudotvoran proizvod za ubijanje kancerogenih stanica. Snažniji je 10000 (deset tisuća) puta od kemoterapije. Zašto mi ovo saznajemo tek sada? Zato što postoje laboratorije koje su zainteresirane za proizvodnju jedne sintetičke verzije koja će im donijeti ogromnu zaradu. Vi od sada možete pomoći jednom prijatelju obavještavajući ga da je limunov sok blagotvoran za sprečavanje te bolesti. Njegov ukus je lijep i ne stvara one strašne posljedice kao kemoterapija.
Ako imate mogućnosti, zasadite limunovo drvo na terasi ili u vrtu. Koliko ljudi umire dok se ljubomorno čuva ova tajna, da ne bi bili pogođeni multimilioneri velikih korporacija. Kao što znate, stablo limuna je nisko, ne zauzima mnogo prostora i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Možete uzimati limun na razne načine: možete jesti plod, cijediti ga i praviti razna pića i kolače. Pripisuju mu se razna svojstva, ali najpovoljniji efekat ima na ciste i tumore. Ova biljka je dokazani lijek protiv svih tipova raka. Smatra se takođe da je on antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica, da je efikasan protiv internih parazita i crijeva, da regulira veoma visoki krvni pritisak i živčane poremećaje i da djeluje antidepresivno.
Izvor ove informacije je fascinantan: on potiče od jednog od najvećih proizvođača lijekova na svijetu, koji tvrdi da poslije više od 20 godina rada u laboratoriji od 1970. god. je konstantirano da limun uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci ove biljke su pokazali da djeluju 10000 (deset tisuća) puta bolje od Adiamicina, kemoterapijske droge za usporavanje rasta kancerogenih stanica. Ono što je još iznenađujuće je to što limun uništava kancerogene stanice, a ne utječe na zdrave stanice.
Institut de Sciences de la Santé L.L.L., 819 N. Causez Street, Baltimore, MD 1201.
SAVIJETI - RASPORED I OPIS
LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON
KOPRIVA: URTICA DIOICA

Kopriva- (urtica dioica) žara, žera, pasja kupina. Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima; bjelančevinama, ugljikohidratima, Mastima, kalcijumom, fosforom, željezom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenenskom kiselinom. Preporučuje se kod tegoba mokrenja, poput čestog noćnog mokrenja i osjećaja neugode tijekom mokrenja, za liječenje reumatoidnog artritisa i artroza, čir na želucu i crijevima, lijek kod opadanja kose.... … Nastavi dalje... »
KORIJANDER: CORIANDRUM SATIVUM

Korijandar- (coriandrum sativum l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Povijest i pučka medicina: Korijandar se od davnine koristi u pripravcima za uklanjanje probavnih smetnji i nadutosti. Upotrebljavao se i u klasičnim, dobro poznatim ljekovitim pripravcima: Aqua carminativa i spiritus aromaticus. Karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba. Stomahik - protiv bolova u želucu. Aperitiv - za poticanje apetita. Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva, slabe muške potencije, protiv slabog želuca, slabe probave, lošeg apetita.... … Nastavi dalje... »
LAVANDA: LAVANDULA OFFICINALIS

Lavanda - lavandula officinalis (lavandula angustifolia) (lavandula vera) Drugi nazivi: Despik, lavandula, lavandl. Opis biljke: Lavanda je polugrmovita biljka koja raste na suhim i toplim obroncima. Ona se, inaće, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Lavanda je polugrm, naraste do 60 cm. Pri dnu je granasta. Nemojte lavandino ulje koristiti kao sredstvo za sunčanje, već isključivo nakon sunčanja! Izvrsno regenerira kožu, masnu, suhu i oštećenu. ..... … Nastavi dalje... »
IZOP: HYSSOPUS OFFICINALIS L.

Opis biljke: Izop je višegodišnja biljka grmasta oblika sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grančicama. Listovi su gotovo goli, lancetasti, po rubu cijeli a na vrhu zaokruženi ili kratko šiljasti i nešto uvijeni. Cvjetovi su gusto poredani u duge prividne klasove, a boje su živo plave, često ružičaste ili sasvim bijele. Biljka ima ugodan i balzamičan miris pomalo nalik terpentinu. Preporuča se kod bolova u crijevima i želucu, kod žutice, vodene bolesti kao i kod menstrualnih teškoća. Čaj od izopa dobro je sredstvo za klistiranje kod crijevnih grčeva, kuhan s octom ublažuje zubobolju... … Nastavi dalje... »
LIMUN: CITRUS MEDICA VAR. LIMONUM.

Limun je suptropska zimzelena voćka, manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Limun je gotovo sinonim za vitamin C. U sezonama gripe i prehlade svakako je dobro učestalije konzumirati limun kako bi doprinijeli jačanju otpornosti našeg organizma....… Nastavi dalje... »
LIPA: TILIA

Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Opis biljke: Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Čaj od lipe zna se koristiti za ublažavanje grčeva, ali i za smirenje živaca, te kod nesanice. Oporavlja organizam izložen psihičkim naporima..... … Nastavi dalje... »
LOVOR: LAURUS NOBILIS

Lovor je nisko zimzeleno drvo ili žbun, visoko do 9 m. Listovi su jajasto-lancetasti, zašiljeni, gorkog okusa. Muški cvjetovi su sitni i zeleni, ženski su neugledni. Plod je bobica. Cvjeta u travnju i svibnju. Indiciran je za reumatoidni artritis, artritis, reumatizam, te kod mišićnih spazama. Učinkovito djeluje i u sprečavanju upale mišića nakon fizičke aktivnosti, kod afti, problema s desni ili paradontoze. … Nastavi dalje... »
LJUBIČICA: VIOLA ODORATA

Ljubičica- (viola odorata). Ljubičica čisti krv, pospješuje znojenje i izbacivanje štetnih tvari iz tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod previsokog krvnog tlaka i bolesti dišnih organa. Služi za liječenje: Pluća, vena, bronhitis, reumatizam, slabe cirkulacije, problema s grlom, stres, srčanih tegoba – smanjuje srčanu neurozu i lupanje srca, jača srce, glavobolje, migrene, «umornih očiju», konjunktivitisa, upale desni i sluznice nosa, čisti krv, širi krvne žile, pomaže kod bubrežnih bolesti, upale sluznice mokraćnog mjehura, djelotvorna kod gihta, kod bolova kostiju i zglobova, protiv razdražljivosti i nemira, te kod nesanice, za nadraženu kožu ekceme, upale kože, akne, opekline, pogodna za suhu i osjetljivu kožu i protiv bora. … Nastavi dalje... »
MILOGLED: Sanicula Europaea L.

Sanicula europaea (sanicle, drvo sanicle) je višegodišnja biljka iz obitelji Apiaceae. Milogled nazivaju još i europskom zdravčicom ili europskim milogledom. Ime sanicula dobiva od grčke riječi sanare, što znači izliječiti. U narodu je poznat kao tradicionalno sredstvo za liječenje raznih rana - krvarenja. Korijen ove biljke je debeo i duboko u zemlji. Rabi se u homeopatiji za liječenje bolesti želuca, čira na želucu te komplikacija crijeva i želuca itd... … Nastavi dalje... »
TRATINČICA: BELLIS PERENNIS L.

Trajna biljka s prepoznatljivim cvjetnim glavicama koje cvatu tijekom cijele godine s prepoznatljivim bijelim jezičastim i žutim cjevastim cvjetovima, te prizemnih eliptičnih i duguljastih na rubovima nazubljenih listova koji tvore lisnu rozetu. Tratičica liječi: Bolesti krvi, Bolesti respiratornih organa i dišnih puteva, Bolesti želuca i crijeva, Bolesti jetre i žuči, Bolesti kože, Reume, gihta, škrofuloze, artritisa, Bolesti bubrega, Ženskih bolesti... … Nastavi dalje... »
HRAST: Quercus petraea

Za liječenje upaljene sluznice želuca i crijeva, katara želuca i crijeva, proljeva, griže, infekcija, upale bubrega – nefritis, tegoba s jetrom i gušteračom te u obliku čaja za grgljanje upale usne sluznice, grla i jednjaka, za regulaciju rada štitnjače, krvarenja čmara... te kao antidot – protuotrovno sredstvo (prašak hrastove kore uzimamo zbog dobra svojstva da veže otrovne sastojke i tako stvara neprobavljivi sastojak, to jest daljnju apsorpciju otrova kroz crijevne resice u krvotok, a ga rabimo ga i kod različitih vrsta trovanja)... … Nastavi dalje... »
