Engleski naziv: Grapefruit; Latinski naziv: Citrus paradisi
GREJP

Kad u dućanima imamo mogućnost odabrati između dvije ili više sorti grejpa, preporučamo da se odlučiti povremeno za crveni grejp. Osim što je primamvljivog izgled ovaj grejp je poseban po svom visokom udjelu fitokemikalije likopena.
Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu. Plod grejpfruta je svijetlo žute do zelenkaste, a postoji i sorta crvenog mesa, tzv. crveni ili krvavi grejp. Grejp pripada porodici Rutvice, a poznat je kao antibakterik, antioksidant, antitumor, dijetetik, fungicid, kardiotonik, mikocid, remineralizant i vermifug.
Energetska vrijednost 100 g svježeg grejpa iznosi 32 kcal/134 kJ. Od toga sadrži 8,1% ugljikohidrata, 0,63% proteina i 0,1% masti. Grejp nije bogat mineralima, sadrži manje količine kalcija (12 mg što čini 1,5% RDA), magnezija (8 mg što čini 2,1% RDA), fosfora (8 mg što čini 1% RDA) i bakra (0,05 mg što čini 5% RDA). Od vitamina grejp sadrži vitamin C (34 mg što čini 43%RDA), tiamin (0,04 mg što čini 4% RDA), riboflavin (0,02 mg što čini 1,4% RDA), pantotenska kiselina (0,25 mg što čini 3%RDA), vitamin B6 (0,04 mg što čini 2,5% RDA) i vitamin A (46 mcg što čini 5% RDA). Od ostalih nutrijenata grejp na 100 g sadrži 1,1 g vlakana i 1,13 mg likopena.
Grejp je kao i svi citrusi odličan izvor vitamina C koji ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže u ublažavanju ili spriječavanju raznih upala poput astme, reumatoidnog i osteoartritisa. Konzumiranjem grejpa štitimo zdravlje kardiovaskularnog sustava jer vitamin C smanjuje rizika od srčanog i moždanog udara ili raka.
Grejp je izvor limonida, ljekovitih fitokemikalija koje za koji je utvrđeno da inhibiraju razvoj tumora puća, dojke, želuca, debelog crijeva, kože i usta. Limonina u citrusima ima otprilike koliko i vitamina C. U organizmu se lako probavlja i visoke je iskoristivosti, te se zadržava u krvi do šest sati, duže primjerice od aktivnih komponenti zelenog čaja ili čokolade.
Od vlakana grejp sadrži pektin, koji djeluje na usporvanje ateroskleroze. Prema rezultatima studije objavljene u Journal of Agricultural and Food Chemistry i žuti i crveni grejp doprinose reduciranju razine LDL kolesterola, s tim da crveni grejp smanjuje i trigliceride upravo zahvaljujući pektinu. Studije objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da 0,5 do 1L soka od grejpa, naranče ili jabuke dnevno pomaže u reduciranju rizika od stvaranja bubrežnih kamenaca.
Tijekom 80-ih popularna svi koji su htjeli mršaviti su bili na "grejp dijeti". Današnje studije pokazuju da grejp uistinu pomaže pri reguliranju tjelesne težine jer smanjuje razinu inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrija, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti. Želite li da vam grejp još više pomogne u mršavljenju, prije nego ga pojedete, mirišite ga! Naime, njegov miris smanjuje apetit, a vjeruje se da je za to zaslužno ulje grejpa čiji miris djeluje na enzime jetre smanjujući tako želju za hranom.
Naringenin je još jedan u nizu iznimnih spojeva koji se nalaze u grejpu, a njegovo ljekovito svojstvo se odnosi na popravak oštećene molekule DNA kod tumora prostate. Popravak oštećene DNA je jedan od glavnih obrambenih mehanizama organizama protiv raka, jer uklanja potencijalno kancerogene sastojke, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Nutritional Biochemistry.
Grejp je bogat polifenolima koji imaju antioksidativno djelovanje na organizam. Povećanim unosom grejpa, pokazalo se da grejp "uključuje" specifične puteve djelovanja antioksidansa u organizmu djelujući na gene koji proizvode glutation. Navedeni spoj je poznati po brojnim pozitivnim učincima u organizmu; antioksidativno djelovanje, stimulator imunološkog sistema, ključan za stanični metabolizam itd. Također, upravo u osoba s zastojem srca uočena je niska razina glutationa.
Preventivno djeluje protiv nastanka karcinoma, naručito uništava karcinogene spojeve koji nastaju kao produkt pušenja. Grejp je najzdravije voće na planeti, najuspješniji je apsorber otrova u tijelu.
Crveni grejp je poseban po svom jakom svojstvu zaštite organizma od štetnog djelovanja radikala. Miris smanjuje apetit.
Odabrano
Glukozno-fruktozni sirup

Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli cijelu kutiju?
Gasite žeđ gaziranim sokovima, ali uvijek želite popiti još koju čašu?
Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.
Njegovo ime je Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa.
Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.
Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv itekako "dobrodošao" u svijetu brze hrane. Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim juhama. Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje.
Zašto je sirup opasan? Glukozno-fruktozni sirup predstavlja opasnost ne samo za našu liniju. Fruktoza je općenito otrov za naše tijelo, jer ju mozak ne doživljava kao hranu. Fruktoza, poput glukoze je jednostavni šećer. Jedina razlika je u tome da fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok - zbog toga je njezina apsorpcija ograničena. Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa.
Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza usporava metabolizam i uzrokuje pretilost. Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze.
Pretpostavlja se da glukozno-fruktozni sirup... povećava količinu masnih stanica u blizini srca, jetre i drugih vitalnih organa -potiče nastanak dijabetesa, pretilosti i srčanih oboljenja, -povećava nivo triglicerida, -usporava metabolizam, -negativno utječe na rad bubrega, -povećava krvni tlak, povezan je s osteoporozom, anemijom, karijesom i osteoartritisom.
Broj pretilih osoba u svijetu je uzrokovan glukozno-fruktoznim sirupom. Mnogi znanstvenici, između kojih je Robert H. Lustig (Sugar: The Bitter Truth) smatraju da je upravo fruktoza odgovorna za nevjerojatan porast pretilosti i srčanih oboljenja u svijetu.
Problem je u tome da je glukozno-fruktozni sirup varka za mozak, jer fruktoza našem organizmu ne daje signal o sitosti.
"Najopasniji sastojak ovoga sirupa je fruktoza koja na umjetan način pojačava apetit i dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Fruktoza moždanim stanicama daje nejasne signale o sitosti organizma. Ako jedemo šećer naše tijelo izlučuje inzulin koji moždanim stanicama šalje informaciju da smo dovoljno pojeli. Visoke vrijednosti inzulina zatvaraju naš apetit. Fruktoza ne potiče takvo obilno lučenje inzulina i zbog toga nemamo osjećaj da smo siti".
- kaže doktor Carel Le Roux, specijalist za metaboličku medicinu na Imperial Collegeu u Londonu.
Tragično, američka vlada daje nove poticaje za uzgajanje kukuruza iz kojeg se radi ovaj sirup. Istovremeno statistika pokazuje da je čak 33 posto djece pretilo, a godišnje trošimo milijarde dolara za liječenje zdravstvenih problema povezanih s pretilošću.
Zbog svega navedenoga, sljedeći put kad posegnete za omiljenim keksima na polici supermarketa, pogledajte njihov sastav. Ukoliko pronađete na etiketi glukozno-fruktozni sirup, odustanite od kratkoročnog uživanja, koje bi vas moglo koštati zdravlja.
Najpopularnije
Ukusno i zdravo - ROTKVICA!

Osim što osvježava svojim oporim, a ponekad i slatkastim okusom, popularan sastojak salata ima iznimno povoljan utjecaj na zdravlje.
Žutica: Rotkvica je iznimno korisna za jetru i želudac. Osim toga, ovo slasno povrće izvrsno detoksicira, odnosno pročišćava krv. Rotkvica je čudesno korisna kod žutice jer pomaže ukloniti bilirubin, kontrolirajući njegovu proizvodnju.
Hemoroidi: Rotkvica je bogata neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržava vodu, liječi zatvor i tako pruža olakšanje oboljelima od hemoroida. Budući da ovo sitno crveno povrće izvrsno detoksicira, njegovi ljekoviti sastojci pomažu bržem zacjeljenju hemoroida. Prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sustav.
Problemi mokraćnog sustava: Rotkvice su prirodni diuretik. Samim time povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tijekom mokrenja. Također čisti bubrege i sprječava infekcije bubrega i mokraćnog sustava.
Mršavljenje: Rotkvice izvrsno ispunjavaju želudac i iznimno brzo zadovoljavaju glad. A sve to bez puno kalorija. Rotkvice oskudijevaju probavljivim ugljikohidratima, a obiluju voluminoznim sastojcima koji sadrže puno vode. Stoga je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele izgubiti kilogram viška.
Rak: Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima, sitno povrće pomaže izliječiti mnoge vrste raka, osobito debelog crijeva, bubrega, želuca i karcinoma usne šupljine.
Ubodi insekata: Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa... Ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje.
Preporuka: Rotkvice su najbolje sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. No, ukoliko ih režete na kriške nemojte da dugo stoje jer gube vitamine i aromu. Od rotkvice možete dobiti razno-razne zdrave salate. Kada kutujete svježe rotkvice, uvijek pri izboru dajte prednost eko uzgojenim rotkvicama.
Kurkuma (indijski šafran)

Tradicionalna indijska i kineska kultura smatraju da je ova biljka iznimno ljekovita.
Nedavno provedene studije potvrdile su antioksidativni i protuupalni učinak u tijelu. Pomaže jetri da se riješi štetnih spojeva.
Antioksidansi imaju ulogu u borbi protiv oštećenih stanica koje se s godinama nakupljaju. Jedna žlica ovog praha je posve dovoljna, tvrdi Ashley Paulson, wellness trenerica i instruktorica joge.
Kiselo zelje

Ovaj fermentirani kupus ima blagotvornu dozu "dobrih" bakterija koje se nazivaju probioticima.
Probiotici su osobito važni za zdravlje probavnog trakta.
"Naša su crijeva stanište trilijuna bakterija koje utječu na probavu i imunitet. Bez korisne flore probavni proces može biti ugrožen i dovesti do stvaranja plinova, nadutosti i zatvora. Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnih otpada u crijevima i krvotoku, što kod nekih može povećati rizik za dobivanje raka", kaže Paulson.
Dodavanje samo pola šalice fermentiranih namirnica, poput kiselog kupusa, osigurat će da se crijeva opskrbe probioticima koji reguliraju optimalnu probavu.
SAVIJETI - RASPORED I OPIS
LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON
JASMIN: JASMINUM OFFICINALE (OLEACEAE)

Jasmin je grm iz porodice maslina (Oleaceae), te se sastoji od oko 200 vrsta koje rastu u tropskim i subtropskim dijelovima Azije, Afrike i Australije. Najviše vrsta raste u južnoj i jugoističnoj Aziji. Jasmin je i nacionalni simbol nekoliko zemalja među kojima su Indonezija, Havaji, Pakistan te Filipini. Čaj od jasmina je, bez ikakve konkurencije, najrasprostranjenije i najpopularnije piće u Kini. Ispitivanje na životinjama je pokazalo da zeleni čaj u kombinaciji s jasminom smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida. Čaj od jasmina pokazao da niži krvni tlak, jača imunološki sustav, snižava razinu kolesterola u krvi i usporava proces starenja... … Nastavi dalje... »
PODBIJEL: TUSSILAGO FARFARA L.

Narodni nazivi: bjelokopitnjak, konjski lopuh, konjsko kopito, lapuh, lepuh, lepuk, podbel, podbelek, podbilj, pravi lapuh, repinc, repuh, spodbel. Kneipp za podbijel kaže da je biljka protiv svih prsnih bolesti. podbijel rabi za liječenje: bronhijalne astme, krvarenja, kožnih čireva, bronhitisa, akni, apscesa, proljeva, groznica, prehlada, ljetnog umora, kašlja, ekcema, katara, bolesti dišnih putova, tuberkuloze, gastritisa, želučanog katara, upale usta, bolova živca, bolova mišića, konjuktivitisa, gluhoće, raznih rana, dijabetesa, pušačkog katara, te za poboljšanje apetita, za umivanje i ispiranje rana, za poticanje metzabolizma, te kod manjka vitamina C....... … Nastavi dalje... »
ROGAČ: CERATONIA SILIQUA

Poznata je još i pod nazivom "Kruh svetog Ivana", jer se po predaji Ivan Krstitelj njom hranio dok je živio u divljini. Rogač iznimno povoljno djeluje na probavni sustav. Učinkovito ublažava proljev kod dojenčadi i djece jer pospješuje apsorpciju vode. Rogač pomaže reduciranju kolesterola. Konzumiranjem rogača pomaže se iskašljavanje, osobito olakšava ove probleme pušačima. Sadrži aktivne tvari koje su učinkovite protiv astme, i u slučajevima kad astmu uzrokuje alergija.... … Nastavi dalje... »
ŠAFRANIKA: CARTHAMUS TINCTORIUS

Ovo je, zapravo, prva biljka koja proizvodi inzulin i to u velikim količinama. Površina od oko 65 km2 mogla bi zadovoljiti godišnje potrebe za inzulinom cjelokupne svjetske populacije oboljele od dijabetesa. Koristi se i u kulinarstvu kao zamjena za šafran. - snažno protuupalno sredstvo (90% bolesti kože uzrokuju upale), - štiti i čisti jetru (samočišćenje), - protiv reume i bolova izazvanih vremenom, - snižava kolesterol, - pomaže kod opadanja kose i ćelavosti. Od kozmetike i prehrane, pa čak i sredstava za mršavljenje, šafranika je postala prava zvijezda mnogih industrija...… Nastavi dalje... »
VALERIJANA: VALERIANA OFFICINALIS

Ova je biljka prirodni analgetik, antidepresiv, antidot, antihelmetik, antiinflamatorik, antikarcinogenik, antioksidant, antispazmatik, diuretik, emenagog, hipnotik, homeopatik, karminativ, nervin, sedativ, stimulator i tonikum. Može biti korisna i kod išijasa, neuralgije, periferne neuropatije, multiple skleroze, epilepsije i poremećaja pažnje kod odraslih i djece, bolesti dišnih organa, ženske tegobe, bolesti urinarnog trakta, visoki tlak, ovisnost o nikotinu, crijevni paraziti, nesanice, jer omogućuje prirodni san, ne stvara ovisnost, a za vrijeme sna omogućuje prirodnu regeneraciju cijelog organizma ....… Nastavi dalje... »
VELIKI REPUH: PETASITES HYBRIDUS L.

Ime dolazi od stare grčke riječi petasos, što je staro ime za pastirski šešir. Zbog svoje veličine pastiri koriste listove koriste za zaštitu od sunca i kiše. Pučka medicina listove repuha rabi za liječenje: plućnih bolesti, bolova i drugih tegoba želuca i crijeva, tegoba jetre i žuči... grčeva, urogenitalnog sustava, respiratornog sustava, kao i kod migrena, za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa, za pražnjenje crijeva, kod zaraznih bolesti kao što je kuga, kao sredstvo protiv nametnika i parazita u crijevima, za liječenje reume, gihta, reumatoidnog atritisa, poliartritisa, reumatskih bolova.... … Nastavi dalje... »
ŠTAVELJ: RUMEX OBTUSIFOLIUS L.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal. Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). U pučkoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja hripavca, te za iskašljavanje katara, koristi se za grgljanje i za ispiranje grla i posjekotina i rana, za zaustavljanje proljeva i krvarenja, kod vanjskih ozljeda kože, na pročišćavanje krvi, naručito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini te se preporučuje oboljelim osobama od gihta i reume. ..... … Nastavi dalje... »
VINOVA LOZA: VITIS VINIFERA

Pradomovina vinove loze vjerojatno je područje između Crnog i Kaspijskog mora, a i Kavkaz je često označen kao pradomovina vinove loze. Upotrebljavaju se u prvom redu plodovi, a za ljekovite svrhe i cvjetovi, listovi i vitice. Miris i okus grožđa je toliko mnogostran koliko ima i odlika. Pored pšenice, ječma i masline, vinova loza je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka, stekla je i veliko privredno značenje. Artritisa, reumatizma, gihta, nekih plućnih bolesti. Sadrži obilje antioksidansa i polifenola te vitamin f (omega 3 masne kiseline), pa stoga ima zaštitni učinak na krvožilni sustav, imunološki sustav a pomaže pri liječenju leukemije.....… Nastavi dalje... »
VIDAC:Euphrasia Officinalis L.

vidac je upotrebljiv kod upale očne spojnice (coniunctivitis), slabosti očiju uslijed prenapornosti kod čitanja ili pisanja, upale rubova vjeđa (blepharitis), upale šarenice (iritis), "zelene mrene" (glaucoma, bolesno povišenje tlaka u oku), pjegavosti površine rožnice (macula cornea), čira na rožnici (ulcus corneae), upale suzne vrećice (dacryocystitis); također je upotreba prikladna ako oči "cure" kod peludne groznice ili peludne hunjavice. Vidac se smije pripremiti samo kao slabi čaj u vidu preljeva bilo da se stavlja kao oblog na oči, bilo da se uzima kao čaj. On također hladi umorne i suzne oči, pa je često jedan od sastojaka losiona za oči koji se propisuju protiv tih bolesti. ....… Nastavi dalje... »
JAPANSKI DVORNIK: Polygonum cuspidatum L.

U Japanu, gdje je to omiljena hrana, spremaju ih pohanjem na ulju i kiseljenjem. Sadrže dosta vitamina C i oksalne kiseline. Mladi proljetni izdanci dvornika su jestivi i vrlo ukusni premda po okusu nemaju nikakve veze sa šparogama i sličnim izdancima s kojima se često spominju u istom kontekstu. Vrlo su kiseli i čine zgodan dodatak pitama i savijačama od jabuka. Treba biti umjeren jer u većim količinama ima laksativno djelovanje. Dvornik je inače i najbolji poznati izvor resveratrola, jednog od najpotentnijih poznatih antioksidansa. Resveratrola ima i u crnom vinu (grožđu) i barem dio pozitivnog utjecaja vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tom antioksidansu.....… Nastavi dalje... »
