//

Zdravstvene dobrobiti mrkve

Mrkva (lat. Daucus carota L)

KOVAL

Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka. Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve. Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva. Dok je narančasta mrkva popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje. Plodovi mrkve po veličini mogu varirati od 2 do 90 centimetara. Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.

-Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat.Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.

-Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece.Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.

-Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.

-Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebice mrkva, najučinkovitije štitikardiovaskularno zdravlje.

-Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola.

-Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.

-Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis.

-Sok od mrkve odličan je za pospješivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta. U vanjskoj primjeni mrkva zacjeljuje i ublažava čireve, opekotine, ekceme, rane i zagnojenja. Mrkvine stabljike obiluju mineralnim solima, a obliku uvarka ili kupelji djeluju protiv afti. Redovito konzumiranje mrkve: - smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto - štiti vid - potiče probavu i rad jetre - štiti od nekolikih vrsta raka, čuva zdravlje srca i krvnih žila - jača imunitet - pomaže kod proljeva - poboljšava izgled kože - čisti organizam

-Ulja mrkve: -Macerat korijena mrkve iznimno je bogat beta karotenom, te se najčešće rabi za sunčanje i tamnjenje kože, kao i za tretiranje ožiljaka i tamnih mrlja. Najbolje pogoduje suhoj i dehidriranoj koži.

-Bazno ulje mrkve je skupo i visokokvalitetno ulje sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Odlično je za njegu prije i poslije sunčanja, a i tretiranje opekotina.

-Pogodno je za njegu masne kože sklone nastanku mitesera i akni. Zbog svojstava regeneracije i poticanja cirkulacije koristi se za kuperoznu kožu i tamne podočnjake.

-Eterično ulje mrkve stimulira rad jetre i bubrega, normalizira kolesterol i potiče detoksikaciju. Idealno je za njegu svih vrsta kože, a posebice zrele, jer regenerira, djeluje protuupalno i zacjeljuje. Također se primjenjuje u njezi za sunčanje te kao tretman ekcema, rozaceje, psorijaze i dermatitisa.

-Maska protiv bora od mrkve: -Pomiješajte žlicu soka od mrkve i žlicu maslinova ulja, smjesom namažite lice. Nakon 20 minuta obrišite lice ubrusom. Nemojte se umivati ili trebate nanositi kremu. Ovu masku primjenjujte dva puta tjedno.

-Macerat korijena mrkve: -15 grama prosušene ribane mrkve i 100 ml hladno prešanog suncokretovog ulja ostavite u poklopljenoj staklenki na sunčanom mjestu dva tjedna i povremeno protresite. Nakon dva tjedna procijedite. Prije nanošenja na kožu razrijedite s baznim uljem u omjeru 1:10.

-Mrkva u kulinarstvu: -Prema nekima mrkvu je najbolje jesti sirovu, dok drugi izvori tvrde da ju je najbolje kratko prokuhati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine. U svakom slučaju nećete pogriješiti jer se beta karoten kratkim kuhanjem neće uništiti. Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate, juhe, zimnicu, deserte, piree, umake, sokove... Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela. Umjesto tipičnih nezdravih grickalica, djeci dajte mrkvu narezanu na štapiće. Kod kupnje mrkve birajte one što tamnije boje, lijepog lišća, glatkog i zdravog korijena po mogućnosti iz eko uzgoja. Poželjno je da je odmah potrošite, a u hladnjaku može stajati do dva tjedna.

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

GLOG: CRATAEGUS OXYACANTHA L.

#1

Glog -Prevencija infarkta srca i insulta, Biočišćenje svih masnoća u krvi - kolesterol, trigliceridi (također otapa kalcijeve pločice na krvnim žilama), Za sniženje visokog krvnog tlaka. Za regulaciju rada srčanog mišića. Za bolju cirkulaciju srca, mozga, nogu. Jača kapilare i krvne žile (stjenke). Jak antioksidans. Izvanredan za drenažu limfe (protiv celulita i bolesti zglobova). Pomaže kod dijabetesa II (O.P.C.) Pomaže jetri (protiv žučnih i bubrežnih kamenaca). Za gastritis - sa smanjenom kiselinom. Za miran u ugodan san.. … Nastavi dalje... »

AMBROZIJA: Ambrosia artemisifolia L.

#2

Kod bolesti ili ozljeda kože, primjerice raznih kožnih osipa, opeklina, modrica, uboda i ugriza kukaca, zgnječite svježi list i stavite ga na oboljelo mjesto. Kod reume položite oblog na bolni zglob od svježih listova usitnjenih u kašu. Kao dobar antipiretik i antiseptik, zatim kod grčeva želuca, crijeva i maternice, kod upale pluća i kašlja, kod bolesti crijeva, ženskih bolesti poput bolnih mjesečnica te bolesti središnjeg živčanog sustava poput epilepsije. Za tipično ženske tegobe, naročito poremećaj mjesečnog ciklusa, namijenjen je korijen ambrozije, dok svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala...... … Nastavi dalje... »

ZLATNICA: Solidago virga-aurea

#2

Tu ljekovitu biljku u narodu poznatu i kao zlatnu ratvicu ili štap Sv. Petra nalazimo na šumskim obroncima, uz vodene jarke, na proplancima i krčevinama. - Bolesti bubrega. Bolesti mjehura. Bolesti jetre. Kožne bolesti, vanjske rane od uboda i ujeda, posjekotine i duboke i tvrde čireve po tijelu. Klimavost zubi. Bronhitis, astmu, grlobolju i upalu dušnika. Skorbut, popraćen truljenjem zubnog mesa. Reuma, i artritis, krvožilne bolesti. Pomaže pri mršavljenju... … Nastavi dalje... »

BATAT: Ipomoea batatas

#2

Batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Samo 140 g batata posve osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi su važni i za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.), vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa...… Nastavi dalje... »

ZOB: Avena sativa.

#2

Do danas, podrijetlo je o zobi još neodređeno, a nije ni ustanovljeno njeno podrijetlo. Pokazao da imaju sposobnost snižavanja razine kolesterola te na taj način značajno smanjuju mogućnost oboljenja krvožilnog sustava. Topljiva se vlakna razgrađuju u probavnom kanalu stvarajući gel koji upija tvari kao što su kolesterolom bogate žučne kiseline. Konzumiranjem zobi izbjegavaju se drastične promjene u razini šećera u krvi....… Nastavi dalje... »

ŠPAROGA: Asparagus officinalis L.

#2

Šparoga pročišćava i obnavlja (eritrocite) krv pogotovo kod žutice i oboljenja jetre. Kod reumatskih oboljenja i gihta, vodenih bolesti i edema, za bolji rad srca, za bolje pamćenje, za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, kao preventivno protiv stvaranja kamenaca, u liječenju plućnih oboljenja i kašlja, kod raznih bolova u kukovima, kod probavnih smetnji U Indiji je koriste za poticanje plodnosti, za ublažavanje menstrualnih grčeva, za povećanu mliječnost u dojilja... … Nastavi dalje... »

KESTEN: Castanea Sativa L.

#2

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal. Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). U pučkoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja hripavca, te za iskašljavanje katara, koristi se za grgljanje i za ispiranje grla i posjekotina i rana, za zaustavljanje proljeva i krvarenja, kod vanjskih ozljeda kože, na pročišćavanje krvi, naručito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini te se preporučuje oboljelim osobama od gihta i reume...... … Nastavi dalje... »

ZDRAVAC: GERANIUM MACRORRHIZUM

#2

Koliko je biljka zdravac (Geranium macrorrhizum) korisna i ljekovita govori već sam njen naziv, ali i činjenica da je tradicionalno, uz drijen i grabež, obavezni dodatak vode kojom se umivaju ukućani na Đurđevo.Koristi se kao stomahik i narodni je lijek za liječenje upala sluznice organa za probavu te svih oboljenja probavnih organa, za lečenje upalnih procesa na koži, infekcije usne šupljine, protiv zadaha iz usta i u terapiji oboljenja sluzokože organa za probavu, za zaustavljanje krvarenja iz nosa, rana i hemoroida. Smiruje nervozu srca, oporavlja i jača organizam, podstiče rad bubrega i izbacivanje toksina.....… Nastavi dalje... »

VERBENA: VERBENA OFFICINALIS

#2

Verbena je biljka koja se koristi kao lijek za upale grla i bolesti dišnog sustava, kao što su astma i hripavac, a za srce kao što su bol u prsima (angina) i zadržavanje tekućine zbog zatajenja srca. Verbena se također koristi za depresiju, histeriju, napadaj žučnog mjehura, bol, artritis, giht, metabolički poremećaji, nedostatak željeza u krvi (anemija), groznicu, i oporavak nakon groznice. Ženama koristi verbena za liječenje simptoma menopauze, neredovite menstruacije i povećanje protoka mlijeka, ako doji. Verbena se koristi za ispiranje grla, za simptome prehlade i drugih tagoba u ustima i grlu.....… Nastavi dalje... »

VRKUTA: ALCHEMILLA VULGARIS L.

#2

Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, pogotovo je vrlo ljekovita za cijeli niz ženskih problema. Danas se većinom se koristi kao infuz, rjeđe kao tintura, prašak ili estrakt (on se najviše koristi kod pripreme ljekovitih biljnih vaginaleta). Ova je biljka stari lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemeroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, paraziti i nametnici..).....… Nastavi dalje... »