Zdravstvene dobrobiti mrkve
Mrkva (lat. Daucus carota L)

Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka. Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve. Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva. Dok je narančasta mrkva popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje. Plodovi mrkve po veličini mogu varirati od 2 do 90 centimetara. Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.
-Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat.Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
-Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece.Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
-Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
-Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebice mrkva, najučinkovitije štitikardiovaskularno zdravlje.
-Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola.
-Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.
-Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis.
-Sok od mrkve odličan je za pospješivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta. U vanjskoj primjeni mrkva zacjeljuje i ublažava čireve, opekotine, ekceme, rane i zagnojenja. Mrkvine stabljike obiluju mineralnim solima, a obliku uvarka ili kupelji djeluju protiv afti. Redovito konzumiranje mrkve: - smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto - štiti vid - potiče probavu i rad jetre - štiti od nekolikih vrsta raka, čuva zdravlje srca i krvnih žila - jača imunitet - pomaže kod proljeva - poboljšava izgled kože - čisti organizam
-Ulja mrkve: -Macerat korijena mrkve iznimno je bogat beta karotenom, te se najčešće rabi za sunčanje i tamnjenje kože, kao i za tretiranje ožiljaka i tamnih mrlja. Najbolje pogoduje suhoj i dehidriranoj koži.
-Bazno ulje mrkve je skupo i visokokvalitetno ulje sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Odlično je za njegu prije i poslije sunčanja, a i tretiranje opekotina.
-Pogodno je za njegu masne kože sklone nastanku mitesera i akni. Zbog svojstava regeneracije i poticanja cirkulacije koristi se za kuperoznu kožu i tamne podočnjake.
-Eterično ulje mrkve stimulira rad jetre i bubrega, normalizira kolesterol i potiče detoksikaciju. Idealno je za njegu svih vrsta kože, a posebice zrele, jer regenerira, djeluje protuupalno i zacjeljuje. Također se primjenjuje u njezi za sunčanje te kao tretman ekcema, rozaceje, psorijaze i dermatitisa.
-Maska protiv bora od mrkve: -Pomiješajte žlicu soka od mrkve i žlicu maslinova ulja, smjesom namažite lice. Nakon 20 minuta obrišite lice ubrusom. Nemojte se umivati ili trebate nanositi kremu. Ovu masku primjenjujte dva puta tjedno.
-Macerat korijena mrkve: -15 grama prosušene ribane mrkve i 100 ml hladno prešanog suncokretovog ulja ostavite u poklopljenoj staklenki na sunčanom mjestu dva tjedna i povremeno protresite. Nakon dva tjedna procijedite. Prije nanošenja na kožu razrijedite s baznim uljem u omjeru 1:10.
-Mrkva u kulinarstvu: -Prema nekima mrkvu je najbolje jesti sirovu, dok drugi izvori tvrde da ju je najbolje kratko prokuhati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine. U svakom slučaju nećete pogriješiti jer se beta karoten kratkim kuhanjem neće uništiti. Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate, juhe, zimnicu, deserte, piree, umake, sokove... Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela. Umjesto tipičnih nezdravih grickalica, djeci dajte mrkvu narezanu na štapiće. Kod kupnje mrkve birajte one što tamnije boje, lijepog lišća, glatkog i zdravog korijena po mogućnosti iz eko uzgoja. Poželjno je da je odmah potrošite, a u hladnjaku može stajati do dva tjedna.
Odabrano
Tajna dugovječnosti se krije u turskoj kavi

Umjerena konzumacija turske kave može smanjiti rizik od krvožilnih bolesti. Samo 0,1% Europljana ima više od 90 godina, no na grčkom otoku Ikariji taj postotak iznosi punih 1%. To se smatra jednom od najvećih stopa dugovječnosti na svijetu, a što je još bolje, ti otočani duboku starost dožive obično dobrog zdravlja.
Jedan od ključnih faktora tog fenomena krije se u kavi. Dugovječnost je najčešće rezultat kombinacije niza povoljnih okolnosti, a u njima uživaju stanovnici grčkog otoka Ikarije, na kojemu žive neki od najdugovječnijih ljudi na svijetu. Nova studija usredotočila se na povoljno djelovanje kave, čije je ispijanje ritual na Ikariji. Dr. Gerasimos Siasos, liječnik i profesor na Sveučilištu Atena, sa svojim je timom istraživao utjecaj ispijanja kave na dugovječnost otočana. Posebno su se usredotočili na vezu između navika ispijanja kave i funkcije endotela – sloja stanica kojim su obložene krvne žile na koje negativno utječu starenje i neke životne navike (poput pušenja). Znanstvenici su se usredotočili na kavu jer su nedavne studije pokazale da umjerena konzumacija kave može neznatno smanjiti rizik od krvožilnih bolesti te da može imati i pozitivan utjecaj na zdravlje endotela. Proučili su 673 stanovnika Ikarije starijih od 65 koji stalno žive na otoku. Istraživači su slučajnim odabirom izdvojili 71 muškarca i 71 ženu koji su sudjelovali u studiji. Liječnički tim ih je pregledao i ispitao o životnom stilu i ispijanju kave. Testirali su i funkciju endotela svakog sudionika istraživanja. Znanstvenici su ispitali i koju vrstu kave piju, a 87% sudionika svakodnevno je konzumiralo tursku kavu. Stručnjacima je bilo posebno zanimljivo što su ispitanici koji su pili tursku kavu imali bolju funkciju endotela nego oni koji su pili druge vrste kave. Čak i u onih koji su imali visok tlak, turska kava bila je povezana s boljom funkcijom endotela, bez lošeg utjecaja na krvni tlak.
- Turska kava, koja je puna polifenola i antioksidansa te sadrži umjerene količine kofeina, čini se, ima veze s većim zdravstvenim koristima u usporedbi s drugim načinima ispijanja kave - zaključio je dr. Siasos. Nova studija donosi novu vezu između prehrambenih navika i kardiovaskularnog zdravlja. S obzirom na to koliko se kave ispija diljem svijeta i na činjenicu da čak i mali zdravstveni učinci jedne vrste kave mogu imati velik utjecaj na javno zdravlje, ova studija pruža zanimljivu polazišnu točku. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se dokumentirao utjecaj ispijanja kave na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Studija je objavljena u stručnom časopisu “Vascular Medicine”. Zanimljivo je da se najviše kave zapravo pije u Finskoj, Danskoj, Švedskoj i Austriji, a ne u Turskoj.
SVAKI DESETI ČOVJEK NE PODNOSI GLUTEN A DA TO NIJE PREPOZNAO

Gluten je sastavni dio žitarica pa ga tako možemo naći u kruhu, tijestu i ostalim namirnicama tog tipa. Gluten iz tijesta i kruha, sastavni dio žitarica, namirnica je koja šteti sve većem broju ljudi. Njegova štetnost usko je vezana uz autoimune bolesti i uzrok je mnogih kroničnih bolesti probavnog trakta, dijabetesa, lupusa, poremećenog rada štitne zlijezde… Devet od 10 osoba, piše PourFemme, koje ne podnose gluten za to ni ne znaju te ih većina pati od kroničnih bolesti koje pokušavaju suzbiti medikamentima pa se pretvaraju u doživotne pacijente.
HRANA JE VAŽNA. Mi smo ono što jedemo!

Svakih 35 dana, vaša koža se zamjenjuje. Vaša jetra, oko mjesec dana. Vaše tijelo stvara nove stanice. Ako redovito konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka! Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
Najpopularnije
Ukusno i zdravo - koraba pršti vitaminom C!

Koraba, križanac između repe i kupusa, veoma je ukusna i svestrana - može se kuhati i služiti topla kao prilog ili je možemo ohladiti i izrezati te poslužiti kao salatu.Koraba sadrži vrlo mnogo vitamina C - jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto RDA tog vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od 10 posto RDA vitamina E. Koraba (zajedno s prokulicama, keljom i kupusom) pripada porodici krstašica, a Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava.
-Moguće koristi: Vitamin C i vitamin E su antioksidansi, koji mogu spriječiti nastajanje kanceroznih tumora. Vitamin C pomaže protiv infekcija. Antioksidansi mogu također igrati ulogu u sprječavanju stvaranja ploča na arterijama, koje dovode do oboljenja koronarnih arterija.
-Savjeti za pripremanje: Izaberite glatke korabe, po mogućnosti bez mrlja. Lišće treba biti čvrsto i intenzivne boje. Može ju oguliti prije ili poslije kuhanja, premda se kora vrlo jednostavno ukloni nakon što je povrće kuhano. Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru. Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože. Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat. Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja. Možete ju pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.
Goji bobice - najzdravije bobice na svijetu

Bez obzira jeste li zdravi i želite da tako ostane ili se liječite od bolesti, goji bobice su zdravlje koje vam priroda pruža na dlanu. Vjerujemo da je većina ljudi sigurno već čula za goji bobice, ali da samo manji broj zaista zna za njihovo iznimno djelovanje na zdravlje organizma. Naime, goji bobice u sebi sadrže velike količine vitamina, minerala, polisaharida, proteina, aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina...
-Podizanje imuniteta: -Kad je u pitanju imunitet, potrebno je istaknuti da goji bobice sadrže polisaharid koji ima svojstva poboljšanja imuniteta baš poput ehinaceje i nekih gljiva zbog slične kemijske strukture. Ti polisaharidi opskrbljuju imunološke stanice ljudskog tijela s posebnim oblikom šećera, što im omogućuje bolju „komunikaciju“. Studije su pokazale da upravo polisaharidi iz goji bobica mogu pomoći u vrlo brzom podizanju cijelog imunološkog sustava i pospješiti rad antioksidativnih enzima, koji pak pomažu u što bržem čišćenju tijela od štetnih tvari. Goji bobice sadrže velike količine vitamina C (na 100 grama, 11 miligrama željeza), koji isto pomaže u podizanju razine imuniteta, ali su i bogate mineralima potrebnima za tijelo - cink, selen, kalcij, kalij i tako dalje.
-Sprečavanje bolesti: -Važani antioksidanti u goji bobicama su karotenoidi - beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil. Svi ti karotenoidi igraju određene uloge u zdravlju osoba, no potrebno je posebno istaknuti beta-karoten, koji prema najnovijim istraživanjima može igrati značajnu ulogu u sprečavanju određenih bolesti - bolesti srca, bolesti imunološkog sustava, karcinoma. Zeaksantin je pak karotenoid koji je vrlo važan za liječenje bolesti očiju. Goji bobice u sebi sadrže i vrlo važne vitamine - B1, B2, riboflavin. -Pomaže u liječenju: -Zanimljivo je spomenuti polumetal germanij koji se može pronaći samo u goji bobicama, a koji se koristi u liječenju određenih vrsta karcinoma (rak crijeva, rak pluća, rak maternice), te je vrlo važan za povećanje razine interferona. Goji bobice sadrže i pet vrsta nezasićenih masnih kiselina, a među najvažnijima su linolna i alfa linolenska kiselina, koje su nužne za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava.
Primjena: -Još stari Kinezi, od kuda i ove bobice potječu, preporučali su dnevnu dozu od 150 grama, kada je bilo u pitanju liječenje odrasle osobe. No, u današnje vrijeme, preporučena količina je između 10 i 30 grama, a potrebno je istaknuti da nema ograničene gornje granice. Kod nas je nemoguće pronaći svježe goji bobice jer se vrlo brzo kvare, ali zato se mogu kupiti u sušenom obliku ili u obliku soka. -Goji bobice još... 1. poboljšavaju cirkulaciju, 2. štite od dijabetesa, 3. djeluju antibakterijski i protuupalno, 4. štite srce i krvne žile, 5. poboljšavaju plodnost žena, 6. poboljšavaju kvalitetu spermija.
SAVIJETI - RASPORED I OPIS
LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON
GLOG: CRATAEGUS OXYACANTHA L.

Glog -Prevencija infarkta srca i insulta, Biočišćenje svih masnoća u krvi - kolesterol, trigliceridi (također otapa kalcijeve pločice na krvnim žilama), Za sniženje visokog krvnog tlaka. Za regulaciju rada srčanog mišića. Za bolju cirkulaciju srca, mozga, nogu. Jača kapilare i krvne žile (stjenke). Jak antioksidans. Izvanredan za drenažu limfe (protiv celulita i bolesti zglobova). Pomaže kod dijabetesa II (O.P.C.) Pomaže jetri (protiv žučnih i bubrežnih kamenaca). Za gastritis - sa smanjenom kiselinom. Za miran u ugodan san.. … Nastavi dalje... »
AMBROZIJA: Ambrosia artemisifolia L.

Kod bolesti ili ozljeda kože, primjerice raznih kožnih osipa, opeklina, modrica, uboda i ugriza kukaca, zgnječite svježi list i stavite ga na oboljelo mjesto. Kod reume položite oblog na bolni zglob od svježih listova usitnjenih u kašu. Kao dobar antipiretik i antiseptik, zatim kod grčeva želuca, crijeva i maternice, kod upale pluća i kašlja, kod bolesti crijeva, ženskih bolesti poput bolnih mjesečnica te bolesti središnjeg živčanog sustava poput epilepsije. Za tipično ženske tegobe, naročito poremećaj mjesečnog ciklusa, namijenjen je korijen ambrozije, dok svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala...... … Nastavi dalje... »
ZLATNICA: Solidago virga-aurea

Tu ljekovitu biljku u narodu poznatu i kao zlatnu ratvicu ili štap Sv. Petra nalazimo na šumskim obroncima, uz vodene jarke, na proplancima i krčevinama. - Bolesti bubrega. Bolesti mjehura. Bolesti jetre. Kožne bolesti, vanjske rane od uboda i ujeda, posjekotine i duboke i tvrde čireve po tijelu. Klimavost zubi. Bronhitis, astmu, grlobolju i upalu dušnika. Skorbut, popraćen truljenjem zubnog mesa. Reuma, i artritis, krvožilne bolesti. Pomaže pri mršavljenju... … Nastavi dalje... »
BATAT: Ipomoea batatas

Batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Samo 140 g batata posve osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi su važni i za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.), vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa...… Nastavi dalje... »
ZOB: Avena sativa.

Do danas, podrijetlo je o zobi još neodređeno, a nije ni ustanovljeno njeno podrijetlo. Pokazao da imaju sposobnost snižavanja razine kolesterola te na taj način značajno smanjuju mogućnost oboljenja krvožilnog sustava. Topljiva se vlakna razgrađuju u probavnom kanalu stvarajući gel koji upija tvari kao što su kolesterolom bogate žučne kiseline. Konzumiranjem zobi izbjegavaju se drastične promjene u razini šećera u krvi....… Nastavi dalje... »
ŠPAROGA: Asparagus officinalis L.

Šparoga pročišćava i obnavlja (eritrocite) krv pogotovo kod žutice i oboljenja jetre. Kod reumatskih oboljenja i gihta, vodenih bolesti i edema, za bolji rad srca, za bolje pamćenje, za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, kao preventivno protiv stvaranja kamenaca, u liječenju plućnih oboljenja i kašlja, kod raznih bolova u kukovima, kod probavnih smetnji U Indiji je koriste za poticanje plodnosti, za ublažavanje menstrualnih grčeva, za povećanu mliječnost u dojilja... … Nastavi dalje... »
KESTEN: Castanea Sativa L.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal. Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). U pučkoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja hripavca, te za iskašljavanje katara, koristi se za grgljanje i za ispiranje grla i posjekotina i rana, za zaustavljanje proljeva i krvarenja, kod vanjskih ozljeda kože, na pročišćavanje krvi, naručito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini te se preporučuje oboljelim osobama od gihta i reume...... … Nastavi dalje... »
ZDRAVAC: GERANIUM MACRORRHIZUM

Koliko je biljka zdravac (Geranium macrorrhizum) korisna i ljekovita govori već sam njen naziv, ali i činjenica da je tradicionalno, uz drijen i grabež, obavezni dodatak vode kojom se umivaju ukućani na Đurđevo.Koristi se kao stomahik i narodni je lijek za liječenje upala sluznice organa za probavu te svih oboljenja probavnih organa, za lečenje upalnih procesa na koži, infekcije usne šupljine, protiv zadaha iz usta i u terapiji oboljenja sluzokože organa za probavu, za zaustavljanje krvarenja iz nosa, rana i hemoroida. Smiruje nervozu srca, oporavlja i jača organizam, podstiče rad bubrega i izbacivanje toksina.....… Nastavi dalje... »
VERBENA: VERBENA OFFICINALIS

Verbena je biljka koja se koristi kao lijek za upale grla i bolesti dišnog sustava, kao što su astma i hripavac, a za srce kao što su bol u prsima (angina) i zadržavanje tekućine zbog zatajenja srca. Verbena se također koristi za depresiju, histeriju, napadaj žučnog mjehura, bol, artritis, giht, metabolički poremećaji, nedostatak željeza u krvi (anemija), groznicu, i oporavak nakon groznice. Ženama koristi verbena za liječenje simptoma menopauze, neredovite menstruacije i povećanje protoka mlijeka, ako doji. Verbena se koristi za ispiranje grla, za simptome prehlade i drugih tagoba u ustima i grlu.....… Nastavi dalje... »
VRKUTA: ALCHEMILLA VULGARIS L.

Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, pogotovo je vrlo ljekovita za cijeli niz ženskih problema. Danas se većinom se koristi kao infuz, rjeđe kao tintura, prašak ili estrakt (on se najviše koristi kod pripreme ljekovitih biljnih vaginaleta). Ova je biljka stari lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemeroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, paraziti i nametnici..).....… Nastavi dalje... »
