O namirnicama
Namirnice koje podsjećaju (i djeluju) na organe)

Iako na prvi pogled izgleda kao slučajnost, još davno je dokazano kako neke namirnice pomažu u u liječenju oboljenja organa u našem tijelu, a s kojim su po obliku nevjerojatno slični.;
Odabrano
NATRIJA MANJE OD 2 GRAMA WHO preporuča još manji unos soli i veći unos kalija

»Odrasle osobe trebale bi konzumirati manje od pet grama soli ili manje od dva grama natrija i najmanje 3,51 gram kalija dnevno«, objavila je agencija UN-a u priopćenju. ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je nove naputke u kojima je preporučila još manji dnevni unos soli i propisala minimalne količine dnevno potrebnog kalija kako bi se smanjio rizik srčanih bolesti i moždanih udara. Osobe s povišenim natrijem i sniženim kalijem izložene su riziku povišenog krvnog tlaka koji povećava rizik bolesti srca i moždanog udara. Do sada je WHO preporučao unos dva grama natrija dnevno, a sad je dodao riječi »manje od«. Natrij se prirodno nalazi u nizu namirnica uključujući mlijeko i vrhnje te jaja. U puno većim količinama nalazimo ga u kruhu, mesnim prerađevinama primjerice slanini, raznim vrstama grickalica ili juhi u kockama. Namirnice bogate kalijem su grah i grašak, orasi, špinat, kupus i peršin te voće poput banana, papaja i datulja. Prerađivanje hrane smanjuje količinu kalija u mnogim namirnicama.
SVAKI DESETI ČOVJEK NE PODNOSI GLUTEN A DA TO NIJE PREPOZNAO

Gluten je sastavni dio žitarica pa ga tako možemo naći u kruhu, tijestu i ostalim namirnicama tog tipa. Gluten iz tijesta i kruha, sastavni dio žitarica, namirnica je koja šteti sve većem broju ljudi. Njegova štetnost usko je vezana uz autoimune bolesti i uzrok je mnogih kroničnih bolesti probavnog trakta, dijabetesa, lupusa, poremećenog rada štitne zlijezde… Devet od 10 osoba, piše PourFemme, koje ne podnose gluten za to ni ne znaju te ih većina pati od kroničnih bolesti koje pokušavaju suzbiti medikamentima pa se pretvaraju u doživotne pacijente.
SNAGA BUNDEVINIH SJEMENKI !

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput bundevinih sjemenki. Sjemenke bundeve su odličan izvor bjelančevina, minerala i vitamina. Sadrže mnogo beta karotena, dosta folne kiseline, mnogo kalija, fosfora i magnezija. Izuzetan su izvor bjelančevina, koje ovisno o vrsti čine do 31% ukupnog sadržaja sjemenke. U šaci sjemenki ima ih više nego u mesnom odresku prosječne veličine odnosno dovoljno da prosječnom čovjeku zadovolji pola dnevnih potreba za aminokiselinama. Grickajući te sjemenke dobivamo i slavnu omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar srca, ali i vida i raspoloženja. Dodati ih možete i pirjanom povrću, omiljenim žitaricama za doručak, jogurtu, ali i smjesi za odreske od mesa i povrća, te preljev za salatu načinjen od samljevenih sjemenki bundeve, češnjaka i peršina pomiješanih sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Osim toga, najbolje se njima zabavljati čisteći ih za vrijeme gledanja filmova...svakako zdravije od čipsa.
ČUDESAN NAPITAK
Većina ljudi pije čaj na najgori mogući način

Volite li ledeni čaj? Američka udruga za čaj (The Tea Association USA) procjenjuje da je 85% konzumiranog čaja na području SAD-a upravo ledeni čaj. Nažalost, ledeni čaj uglavnom ne pruža zdravstvene koristi koje ima onaj skuhan kod kuće. Stručnjaci iz American Chemical Societyja ustanovili su da ledeni čaj sadrži manje polifenola nego kuhani zeleni ili crni čaj. Kuhani čaj ima nula kalorija, dok šalica ledenog čaja u prosjeku nudi 86 kalorija. I zašto biste uopće kupovali gotov čaj, pun aditiva i šećera? Kod kuće čaj treba kuhati tek tri do pet minuta i već imate punu šalicu polifenola i bogatu aromu. Mala europska studija iz 2007. ukazuje da mlijeko u crnom čaju poništava zdravstvene koristi koje čaj ima na srce. Dakle – čaj pijte bez mlijeka. I zašto biste uopće kupovali gotov čaj, pun aditiva i šećera? Najbolji način pripreme je: -u šalicu kipuće vode pomiješati 1 žlicu suhe droge.
VOĆNE MASKE ZA SJAJAN TEN

Održite svoju kožu blistavom i zdravom uz ove maske od voća koje si možete pripremiti doma, a koje imaju obnavljajući i hidratizirajući efekt. Kombinacije vitamina, minerala i antioksidanta koje možemo pronaći u raznom voću može se na brz i jednostavan način pretvoriti u djelotvornu masku za lice. Očistite vaše lice temeljito i osigurajte da vam kosa ne dodiruje lice prije nego što nanesete masku za lice. Korištenjem svježeg voća svom licu ćete dati osvježavajući tretman bez korištenja umjetnih sastojaka.
*Maska od jagoda: Ova maska pršti antioksidantima, jagode su opće poznate da vrlo efekasno uklanjaju mrtve stanice kože. Izmiješajte pola šalice pasiranih jagoda i pola šalice kisele pavlake, nanesite na lice te ostavite 20 minuta, nakon toga isperite toplom vodom.
*Maska za lice od avokada: Avokado je bogat vitaminima A, E i D, te sadrži najbolje prirodne emolijense koji pomažu koži da se obnovi te ublažuje oštećenja od sunce i uklanja staračke pjege. Izgnječite dva avokada te dodajte 1 šalice meda i 3 žlice morske soli. Ovo je jedna od najboljih maski za čišćenje i obnavljanje lica.
*Maska za lice od mrkve: Mrkva sadrži visoku koncentraciju vitamina A i C, no ne samo to, također sadrži folacin i kalij. Mrkve jako dobro hidratiziraju kožu. Koristite dvije do tri velike mrkve. Skuhajte ih i izgnječite. Zatim dodajte četiri žlice meda. Dobivenu smjesu nanesite na lice.
SAVIJETI - RASPORED I OPIS
LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON
ALOA VERA: BARBADENISIS MILLER

Lat: barbadensis miller. Eng: aloe vera. D: die echte aloe. Aloa vera u svijetu znana kao aloe vera barbadensis miller, je biljka od davnina poznata kao eliksir mladosti. Nazivaju je "kraljicom ljekovitih biljaka". Pripada porodici ljiljana, a ne porodici kaktusa kako se obično misli Zeljasta je biljka, oko 60 cm. Visoke i 4-7 cm. Debele okrugle stabljike. Pomaže kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja i antioksidansi (imaju antiupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje). Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu. Minerale: magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij, željezo.... … Nastavi dalje... »
ANIS: PIMPINELA ANISUM

Anis (pimpinella anisum l.). Lat; pimpinella anisum l. Eng; anise. D; anis. Fr; l’anis vert. Anis se u prošlosti koristio protiv ugriza otrovnih životinja, edema, nadutosti i proljeva. Vjerovalo se da pospješuje izlučivanje mlijeka i uklanja loš zadah iz usta. Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva. dišni sustav - produktivni i nadražajni kašalj. Urogenitalni sustav - regulacija ciklusa mjesečnice, poticanje laktacije, normalizacija funkcije mokraćnih puteva. Smrvljen i pomiješan s ružinim uljem upotrebljavao se kao kapi za uho. Vjerovalo se da pranje u uvarku od anisa daje vječnu mladost i snagu... … Nastavi dalje... »
ANĐELIKA: ANGELICA SILVESTRIS

Anđelika - angelica silvestris. Biljka anđela za paklene probleme. Eng: wild angelica. D: die wald-engelwurz. Anđelika svoje ime ne duguje izgledu: Premda je lijepa, robusna i visoka biljka, nego djelovanju. To je snažna aromatična dvogodišnja biljka visoka do dva metra. Prizemni listovi su dvostruko do trostruko perasti, s jajasto odsječcima. Peteljka lista je okrugla i šuplja. Stabljika je snažna, uspravna, uzdužno žljebasta, crveno-ljubičasto nahukana, razgranana u gornjem dijelu. Za liječenje gotovo svih probavnih tegoba, no korisna je i protiv kašlja, prehlade, gripe i bronhitisa...... … Nastavi dalje... »
ARTIČOKA: CYNARA SCOLIMUS

Artičoka (cynara scolimus l.,). Artičoka ili gardun, dragušica, pitoma boca Jeste li ikad vidjeli cvijet artičoke, boje plavetnila tropskog neba? Ništa manje atraktivna nije ni artičoka, izdanci na kruni i osovini, srebrnasto rasperjano lišće što se širi i pada sa svih strana poput raskošne fontane iz koje strši kičmeni stup kao minaret. Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za probavne tegobe, hepatobilijarne tegobe (otežano lučenje žuči), te tretman dislipidemija, poput povišene razine kolesterola.... … Nastavi dalje... »
BAGREM: ROBINIA PSEUDOCACIA

Bagrem lat. robinia pseudocacia l. eng: black locust. D: gewöhnliche robinie. Nazivi: acacija senegal willd, agacija, akacija, bijela drača, morska drača, nerod, robinja, stambolska drača. Opis: Visoko drvo koje naraste 20-30 m. svijetle kore, trnovitih grana i rijetke krošnje. Listovi su neparno perasti, jajasti, cijelog ruba, dugi do30 cm. S 9-21 listića, jajoliki. Bijeli mirišljivi cvjetovi, njih 15-20 koji izbijaju iz pazuha listova, tvore velike viseće grozdove. Koristi se kao antineuralgik, antipiretik, antispazmatik, antiviral, ekspektorant, emetik, holagog, laksativ, narkotik, purgativ i tonikum...… Nastavi dalje... »
BAMIJA: HIBISKUS ESCULENTUS

Bamija. Lat: hibiscus esculentus l. Eng; okra / lady's fingers. D; die okra / gemüse-eibisch. Vrijeme cvatnje: 5-6 mjesec. Miris i okus: Bez naručitog mirisa te gorkog okusa. Stanište: Uzgaja se u vrtovima, na plantažama itd. Branje i prerada: Listovi i stabljika za pripremu čaja, a nedozreli plod za jelo. kataralnih infekcija (gonoreje, disurije) -za jače mokrenje (diuretik), za jačanje muške potencije, -sjeme bamije rabi se za liječenje: grčeva u probavnom sustavu (antispazmodik), stimuliranje probavnog sustava, kao surogat za kavu, za jačanje srca..… Nastavi dalje... »
BAZGA: SAMBUCUS NIGRA

Crna bazga: sambucus nigra l. Crvena bazga – sambucus racemosa l. Eng: elder, elderberry, D: der schwarze holunder Abdovina – sambucus ebulus l. Ostali narodni nazivi: zova, baz, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika, Farmakopejski naziv: sambuci flos. Povijest: Sambucus dolazi od grčkog sambyx , naziv za crvenu boju olovnog spoja minija , na koju naliči crveni sok plodova. Protiv žutice, vodene bolesti i kao sredstvo za pospješivanje menstruacije, za liječenje vodene bolesti i zmijskog ujeda. Za vanjsku primjenu upotrebljavali su se listovi za pripravljanje obloga kod upala, opeklina, ugriza psa i čireva.… Nastavi dalje... »
BETONIKA: BETONICA OFFICINALIS L.

Pučka medicina rabi čaj od lišća i cvijeta za liječenje: bolesti želuca i crijeva (raznog trovanja, slabog rada želuca, katara, nadutosti, žgaravice, jake želučane kiseline, čira na želucu, proljeva), bolesti kože, plućne bolesti (astma, kašalj, bronhitis, tuberkuloza, magareći kašalj, iskašljavanje krvi), bolesti grla, jetre i žuči, bolesti živaca (relaksant živaca, tonik za živce), neuralgije, bolesti slezene, uha, oka, epilepsije, vrtoglavice, bolesti mjehura, reume i gihta, ženskih bolesti, cirkulacije mozga i glave, slabe memorije, vrtoglavice, slabog imuniteta i to naročito kod djece koja mršave. … Nastavi dalje... »
BOKVICA: PLANTAGO LANCEOLATA

BOKVICA. Plantago lanceolata. BOKVICA ŽENSKA - Plantago major. D: spitzwegerich. Eng: Long-leaved Plantain. Ostali nazivi; trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale Na respirativne organe (antibakterijsko, antialergijsko za iskašljavanje). Blagotvorno djeluje na digestivni trakt (gastritis, čirevi na želudcu i dvanajstercu). Dobra je za kožne poremećaje (gnojne rane i rane koje teško zarastaju, opekotine i posjekotine).… Nastavi dalje... »
CIMET: CINNAMOMUM VERUM L., C. ZAYLANICUM

Cimet je česti dodatak prazničnim jelima i pićima poput savijače ili pite od jabuke i kuhanog vina. Cimet se također može koristiti za snižavanje šećera u krvi, liječenje prehlade i slabokrvnost. Ovaj vrijedni začin koristi se u kineskoj, ayurvedskoj i drugim komplementarnim medicinama, a dobiva se iz kore drveta koje raste na Šri Lanci. Potvrđeno je, da cimet pomaže: kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe..... … Nastavi dalje... »
